Воюващите сили в Либия сключиха примирие

Източнолибийските сили, обявиха примире в западната част на страната

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Източнолибийските сили, лоялни на командира Халифа Хафтар, обявиха примирие в западната част на страната, която включва столицата Триполи, влизащо в сила от 00,01 ч. в неделя, а международно признатото правителство на националното съгласие прие примирието, съобщава Investor.bg, позовавайки се на информация от Ройтерс.

От април насам силите на Либийската национална армия, лоялни на Хафтар, водеха кампания за превземането на Триполи, където се сражаваха със силите на правителството на националното съгласие.

В публикувано в интернет комюнике рано в неделя базираното в Триполи правителство на националното съгласие съобщи: „В отговор на призива на турския и на руския президент за примирие ръководителят на Президентския съвет на правителството на националното съгласие обявява примирие, започващо в 00:00 часа на 12 януари“.

Макар че Либийската национална армия отхвърли в четвъртък призив на Турция и Русия за примирие в конфликта, който безпокои все повече международната общност, нейният говорител Ахмед Масмари съобщи във видео изявление късно в събота, че армията е приела примирие в западните области, „ако другата страна спазва примирието“.

Той предупреди, че всяко нарушаване ще получи „суров отговор“.

Мисията на ООН в Либия (UNSMIL) приветства примирието и призова воюващите страни „да го спазват стриктно и да създадат пространство за мирните усилия за разрешаване на всички спорове чрез либийско-либийски диалог“.

Турция подкрепя базираното в Триполи правителство на националното единство, оглавявано от Файез ас Сарадж, а руски наемници бяха изпратени в помощ на източните сили.

Още по темата четете на Investor.bg

 

Последни новини
Още от Новини от света