Все повече хора търсят работа вместо убежище в Германия

До този резултат достигна проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

Снимка: www.dw.com Снимка: www.dw.com

Германия все още е популярна като страна на миграцията. До този резултат достигна проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).  Тя продължава да е втората най-предпочитана от мигрантите сравнение със страните от ОИСР след САЩ. Това става ясно от публикация на германската медия Der Spiegel.

Миграцията обаче намалява като причина за преселване в Германия. Вместо това все повече хора пристигат да работят или учат във Федералната република, заяви експертът по миграция на ОИСР Томас Лийбих. Така Германия измества Франция за първи път като основна неанглоезична страна, приемаща международни студенти.

Според проучване от 2018 г. броят на първоначалните молби за убежище в Германия е спаднал с 18,3% до 162 000 на брой. Във всички 36 държави-членки на ОИСР през миналата година бяха подадени 1,07 млн. първоначални молби, с 35% по-малко, отколкото през рекордните години 2015 и 2016 г. Въпреки това ОИСР очаква, че в следващите години ще се стигне до нов приток на търсещите убежище.

„Просто не знаем кога“, казват от организацията.

Шансовете мигранти да намерят работа в Германия са много добри: в края на 2018 г. 70% от мигрантите там са имали работа за първи път. Качеството на условията на труд на съответните работни места обаче е незадоволително, мнозина са заплатени ниско или са твърде квалифицирани, пише още Der Spiegel.

В резултат на това все по-малко жителите на Източна Европа се насочват към Германия. Полша, например, все повече се култивира като страна, подходяща като локация за установяване на мигранти за работа. Вместо това представители на Западните Балкани все повече търсят работа в Германия.

В същото време броят на молбите за настаняване от региона намалява.

„Това е успех на т. нар. Регламент на Западните Балкани“, заяви експертът от ОИСР Либих. По време на бежанската криза в края на 2015 г. Германия създаде специална временна схема до края на 2020 г., която отваря перспективата за издаване на виза за търсещи работа на нискоквалифицирани работници от страни като Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Северна Македония.

Това би трябвало да спомогне избягването на опитите да имигрират в Германия, като кандидатстват за убежище. Това функционира добре, каза Либих. В това отношение регламентът за Западните Балкани също може да послужи като модел за други страни от ОИСР.

Последни новини
Още от Новини от света