САЩ цели да защити търговските кораби от заплаха от страна на Иран

Американското правителство възнамерява да формира международна военна коалиция

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

САЩ планират коалиция от няколко държави, която да следи и да избягва заплахи от страна на Иран спрямо търговските кораби по водните пътища в Близкия изток, пише германският седмичник Die Zeit.

Към момента САЩ са в контакт с редица държави, каза американският генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Обединените началник щабове на въоръжените сили на САЩ. Съюзът би позволил на корабите да се движат безопасно в Персийския залив, Арабския полуостров и Сомалийски полуостров.

Според Дънфорд американските военни основно предоставят информация на екипажите корабите на коалиционните партньори, които патрулират критични водни пътища. Дънфорд вярва, че в рамките на няколко седмици ще стане ясно кои държави ще се присъединят към коалицията.

Марк Еспер, министърът на отбраната на САЩ, вече повдигна въпроса на среща в щаба на НАТО през юни. По това време никоя друга страна не е искала да поеме ангажименти. Инициативата се връща към инцидентите в Персийския залив през юни. Американското правителство приема, че Иран е зад предполагаемите атаки срещу търговски кораби. Правителството в Техеран отхвърля това. Оттогава напрежението се задълбочава още повече от свалянето на американски дрон от Иран. Оманският залив е разположен на водни пътища, които са от основно значение за световните доставки на петрол.

Последни новини
Още от Новини от света