Брюксел и Пекин ще сключат всеобхватно търговско споразумение през 2020 г.

Двете страни се ангажират да достигнат през 2019 г. необходимия решаващ напредък

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, китайският премиер Ли Къцян и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, китайският премиер Ли Къцян и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) и Китай ще сключат всеобхватно инвестиционно споразумение през 2020 година, се казва в заключителна декларация, публикувана след днешната среща на върха ЕС-Китай в Брюксел, цитирана от ТАСС.

"Двете страни се ангажират да достигнат през 2019 година необходимия решаващ напредък, особено по отношение на либерализацията, с цел сключване на амбициозно всеобхватно инвестиционно споразумение до 2020 година", е посочено в документа.

Китайският премиер Ли Къцян е обещал на домакините си от ЕС, че Пекин вече няма да принуждава чуждестранните компании да споделят чувствителни технологии при развиването на дейност в Китай и че е готов да коригира промишлените субсидии.

На срещата на върха с ЕС Китай се е съгласил да осигури балансиране на държавните субсидии за промишлеността и подкрепи предложенията за реформа на Световната търговска организация (СТО) за противодействие на търговските войни. Това заяви след срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че Пекин и Брюксел са потвърдили привързаността си към запазването на световния ред, основан на правила. Юнкер допълни, че ЕС е изразил интерес от разширяване на своите инвестиции в икономиката на Китай.

Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света