Инвеститорите в TIM планират примирие

Най-големите акционери в телекома са си уговорили среща в петък, за да договорят промени в борда на директорите

Огради с реклама на TIM Снимка: Federico Bernini/Bloomberg Огради с реклама на TIM Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Американският хедж фонд милиардер Пол Сингър и френският медиен магнат Винсент Бойор са готови да сложат край на корпоративната си война за ръководството на Telecom Italia SpA (TIM), пише Bloomberg.

Двамата са в открит спор от май 2018 г. насам, но вече осъзнават, че различията им не носят позитивни резултати за телекома, който и без друго трупа дългове вече цели 20 години.

В петък има насрочено заседание на борда на директорите в административния център в Розано, където основна точка в дневния ред ще бъде предложението на Vivendi SA – френската медийна компания на Бойор, за смени в част от ръководните постове в TIM. Прогнозите на анализатори са, че ще бъде намерено компромисно решение.

Още по темата

Проблемите на TIM датират от 1999 години насам, когато правителството наложи регулации в индустрията, отваряйки врата на конкуренти компании за привличането на голяма част от клиентите на компанията, пише още Bloomberg. Именно по онова време навлязоха мобилните технологии, докато основния телеком в Италия все още залагаше на телефонните връзки. Идеите на изпълнителния директор Амон Гениш за подобряване на условията и завишаването на цените за потребителските договори не сработиха и това принуди основния акционер Elliott Management да го свали от поста през ноември 2018 г. Новият ръководител на бизнеса Луиджи Губитоси обяви миналия месец, че стойността на TIM е достигнала 2,6 млрд. евро, а задълженията на компанията са за 26 млрд. евро. Това е един от най-големите дългове в цялата европейска индустрия, а дори от 2013 г. насам не са били изплащани дивиденти към акционерите.

Vivendi SA инвестира в TIM с цел да я направи най-големия южноевропейски телеком и медия, която да се съревновава с американските гиганти Comcast Corp. и Netflix Inc. Спорът с Elliott Management възниква, защото американската компания предпочита да намали разходите, за да вдигне цената на акциите. Това включва най-вече плановете на двата основни акционера за наземната комуникационна мрежа.

На срещата в петък се очаква трета страна – Cassa Depositi e Prestiti (CDP), да поеме активна роля в преговорите между двата най-големи акционера в TIM. В случай, че всички се съгласят Масимо Тоноли – бивш банкер на Goldman Sachs & Co. и кандидат за изпълнителен директор от страна на CDP, да поеме ръководството над телекома, тогава би могло да се намери баланс между свиването на разходите и развиването на наличния капацитет, за да може компанията да обърне посоката си на движение на стоковия пазар. Тоноли работи активно и в момента, за да довърши сделката за новата 5G мрежа с Vodafone Group Plc, която също има огромно значение за бъдещето на TIM.

Последни новини
Още от Новини от света