El Pais: Мадрид може да издаде разрешителни за жителство на 400 хил. британци

Според вестника такова решение може да бъде взето в случай на Brexit без сделка

Мадрид. Снимка: Pyxabay Мадрид. Снимка: Pyxabay

Испанските власти планират да издават разрешения за пребиваване на 400 хиляди британци, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без споразумение. Това съобщи в петък вестник El Pais, цитиран от ТАСС.

Според него британците, живеещи в Испания, ще трябва да кандидатстват за чуждестранна карта за самоличност до януари 2021 година.

Премиерът на Испания Педро Санчес отбеляза, че испанският Съвет на министрите в петък ще одобри постановление в случай на "всички непредвидени обстоятелства" на Brexit без споразумение.

Brexit е насрочен за 29 март 2019 г., след което според плана трябва да има преходен период, който ще продължи до края на 2020 година. Ако Лондон и Брюксел не могат да постигнат одобрение на сделката от британския парламент, тогава вероятността за Brexit без сделка не е изключена.

Подобно развитие на ситуацията включва едновременното прекратяване на членството в митническия съюз на ЕС и единния европейски пазар и въвеждането на мита за британски стоки, продавани на европейския пазар. В краткосрочен план, Brexit, без сделка, може да възпрепятства транспортните връзки между Великобритания и континента, да доведе до недостиг на определени категории стоки и да създаде пречки пред търговията между Обединеното кралство и страните от ЕС, припомня ТАСС.

Последни новини
Още от Новини от света