Франция инвестира 50 млн. евро в подготовката за хаотичен Brexit

Над 50% от стокообмена между Великобритания и Европа преминава през френските пристанища

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Brexit без сделка може би наближава и френските пристанища, които управляват повече от половината от транзита на стоки и хора между Великобритания и Европа, посочиха, че вече са готови за подобен сценарий, предава Bloomberg.

До 29 март, когато трябва да се състои раздялата между Кралството и Европейския съюз (ЕС), ще бъдат наети 580 допълнителни митнически служители във Франция, посочи Винсент Пуркери де Боасерин, национален координатор за пристанищата на страната. Париж планира да инвестира 50 млн. евро (57 млн. долара) в подготовка на пристанищата и летищата за „хаотичен“ Brexit, като сумата ще бъде отделена от френския бюджет, добави той.

"На този етап нямаме план да изискваме ЕС да допринесе за тези допълнителни разходи", уточни Де Боасерин. "Всичко, което трябва да се направи, вече е стартирано", заяви още той.

Около 60% от всички стоки и хора, които се движат между Великобритания и страните членки на блока, преминават през френските пристанища и терминала на тунела под Ламанша, според Де Боасерин.

След гласуването на британския парламент във вторник, когато британските депутати отхвърлиха поправката на споразумението на премиера Тереза Мей и Брюксел, заплахата от „хаотичен“ Brexit нарасна, което накара френското правителство да ускори процесите.

Още по темата

„През последните 40 години движението на всички хора и стоки беше уредено според Шенгенското споразумение, което не изискваше строг контрол по границите“, поясни Де Боасерин. „Така че това е цялостна промяна на модела. Всичко трябва да се преосмисли, проектира и изгради наново“, отбеляза той.

Последни новини
Още от Новини от света