Bundesbank: Вероятността за твърд Brexit все още не е нулева

Надеждите на пазара, че всички решения ще бъдат взети на политическо ниво, може да се окажат опасни

Вицепрезидентът на Bundesbank Клаудия Бух. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Вицепрезидентът на Bundesbank Клаудия Бух. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Вицепрезидентът на Bundesbank Клаудия Бух подчерта, че банките не бива да се успокояват и все пак трябва да се подготвят за възможността Великобритания да не сключи споразумение с Европейския съюз (ЕС) за Brexit, цитира Bloomberg.

“Всеки един участник на пазара трябва да бъде сигурен, че бизнесът му ще е достатъчно устойчив в случай, че няма сключена сделка между Кралството и ЕС”, посочи Бух в сряда в интервю за Bloomberg във Франкфурт.

„Ние просто предупреждаваме за схвъроптимизма, че регулаторите ще намерят решение на всички въпроси“, добави тя. „Има фактори, с които индивидуалните участници на пазара ще трябва да се съобразят и да имат предвид, че възможността за „твърд“ Brexit не е нулева“, смята още Бух.

След месеци разговори Великобритания и ЕС постигнаха проектоспоразумение, като предстои да стане ясно дали британския министър-председател Тереза Мей ще получи подкрепата на кабинета си за него.

Регулаторите често отправяха предупреждения към банките да бъдат готови в случай, че Кралството и ЕС не постигнат сделка по развода си, а думите на Бух целят да ги предупредят, че споразумението все пак не е прието, има възможност това и да не се случи.

Надеждите на пазара, че всички решения ще бъдат взето на политическо ниво и ще бъдат въведени всички необходимите регулации, може да да се окажат опасни, посочи в свое изказване по-рано вицепрезидентът.


 

Последни новини
Още от Новини от света