Електронното строително разрешение е сред основните цели в програмата на НАСП

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи; Десислава Петрова, член на Националната асоциация на строителните предприемачи; Борислав Точевски, член на Националната асоциация на строителните предприемачи; ИмоТиТе, 06.1

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) изнесе подробности за състоянието на жилищния пазар и за предизвикателствата пред строително-инвестиционния процес.

Една от основните ни цели в дългосрочен план е електронното строително разрешение. Голямата административна тежест е един от основните бичове на съвременното общество. Всички развити страни имат програми за нейното намаляване. Електронното строително разрешение не е електронна бланка, а цялостна електронна платформа, която позволява бързо и лесно при пълна проверка на документацията да се издава строително разрешение, заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

"Германският модел е друго предложение - на Камарата на архитектите в България, което сме подкрепили. Идея е да се намали обемът на проектната документация за издаване на строително разрешение".

Дългите административни процедури оскъпяват строителния продукт, посочи гостът.

Георги Шопов отбеляза още, че инициативата „Визия за София“ е анализ от данни, на базата на които се създават постулати за развитието на целия град.

Десислава Петрова, член на Националната асоциация на строителните предприемачи, твърди, че търсенето на апартаменти в София остава активно.

"Половината от двустайните апартаменти, които предлага нашата компания, се закупуват с инвестиционна цел. Нашето разпределение двустайни-тристайни апартаменти е 70% в полза на двустайните. Има нараснал брой на клиенти, които продават апартаменти и имоти в провинцията и купуват такива с цел инвестиция в София, за да ги отдават под наем", изтъкна тя.

"10% от сделките в новите ни проекти са от българи, които живеят на територията на Великобритания през последната година. 25-27% от нашите сделки минават с жилищно кредитиране".

По думите на Десислава Петрова на пазара на имоти у нас няма свръхпредлагане. "Според НСИ издадените строителни разрешения за 2018 г. са са 15 000 нови жилища. Трябва да гледаме започнатото строителство на нови сгради, които за същата година са за 8000 апартамента", казва тя.

Борислав Точевски, член на Националната асоциация на строителните предприемачи, уточни, че за първи път, благодарение на екипа на „Визия за София“, има събрано огромно количество информация, професионално направена и добре анализирана.

Точевски смята, че е проблем незасягането на въпроса за техническата инфраструктура и уличната такава и за това какви са текущите проблеми и как могат да бъдат решени. "Взаимодействието с частните инвеститори ще подпомогне този процес по създаване на инфраструктура", коментира още той.

Последни новини
Още от Нотификации