Мей: До 30 юни Великобритания ще напусне ЕС

Британският премиер ще пробва трети вот в парламента за договорката си с ЕС

Премиерът на Великобритания Тереза Мей прави изявление в сряда, 20 март, 2019 г. в Лондон, Великобритания. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Премиерът на Великобритания Тереза Мей прави изявление в сряда, 20 март, 2019 г. в Лондон, Великобритания. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей обвинява парламента в Лондон за предстоящото забавяне на напускането на ЕС.

„Членовете на парламента не успяха да се споразумеят за начина на изпълнение на напускането на Обединеното кралство", заяви Мей в сряда вечерта в изявление от седалището на правителството на „Даунинг стрийт“ 10 в Лондон. Резултатът сега е, че Brexit не може да се проведе по план на 29 март със споразумение. „Лично аз много съжалявам за това“.

Но и след 30 юни Мей няма намерение да отлага Brexit - при никакви обстоятелства, за да се избегне участието на Великобритания в европейските избори. 

По-рано тя бе подала молба за отлагане на напускането на ЕС до 30 юни. След това председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск даде знак за готовност за „кратко забавяне“. Но предпоставка за това е британският парламент да приеме споразумението за оттегляне. Промяната трябва да бъде единодушно одобрена от останалите 27 държави от ЕС. Те ще заседават  в четвъртък на Срещата на върха в Брюксел.

„Силно се надявам, че депутатите ще намерят начин да подкрепят сделката, която договорих с Европейския съюз - една сделка, която изпълнява изразената от британците на референдума за Brexit воля и която е най-добрата възможна сделка. Аз ще продължа денем и нощем да работя тя да получи необходимото одобрение“, изтъкна Мей.

„Не желая обаче да отлагам Brexit за дата, по-късна от 30 юни", категорична бе тя. 
Припомняме, че по-рано парламентът реши, че до тази дата може да има отлагане само при сделка. Так излиза, че основната теза на Тереза Мей е, че все пак сделка ще има. И тъй като премиерът категорично пояснява, че няма да да иска по-дълго отлагане, то ако няма сделка, съвсем скоро ще се стигне до хаотичен Brexit.

Очевидно преди това тя ще пробва трети вот. И това въпреки факта, че пакетът от споразумения вече беше отхвърлен два пъти с голямо мнозинство - и председателят на парламента Джон Беркоу не иска да позволи трети вот, ако законопроектът не се различава „значително“ от предишните. И въпреки тезата на говорителя, че такъв вот няма да бъде позволен, Мей заяви, че трето гласуване ще бъде пробвано. 

Последни новини
Още от Нотификации