САЩ, Китай и Индия са важните пазари за българското вино

Цветелина Николова за финансирането, инвестициите и конкурентоспособността на винопроизводителите, в студиото на Investbook, Bloomberg TV Bulgaria, 8.12.2015.

Цветелина Николова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветелина Николова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската комисия отпусна 6,6 млн. евро за промоция на български плодове, вина и спиртни напитки. Тези промоционални програми обаче все още не са уточнени на 100%. С държавна подкрепа България може да покаже на света, че произвежда висококачествени вина, каза Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Естейт" и "Платинум Брандс" в студиото на Investbook, Bloomberg TV Bulgaria. През тежката в климатично отношение 2014 застрахователите не са подкрепили бранша и предстои преразглеждане на застрахователните договори, закани се Николова.

Държавата трябва да подкрепя българското винопроизводство, защото на глобално ниво съществуват много производители и е наложително да покажем на света, че произвеждаме качествени вина. Така за нас ще се отвори една голяма врата“, заяви Николова.

„Пазарите, които са от значение за българските винопроизводители, са САЩ, Китай, а вече и Индия, където отскоро на жените също е позволено да консумират вина. Тази страна също може да се окаже сериозен пазар“, обясни винопроизводителят и добави, че основни европейски пазари за управляваната от Николова компания са Полша, Скандинавските страни, Белгия, Швеция и Швейцария.

„Русия не е толкова интересен за нас пазар, защото там се продава вино на много ниска цена, под 1 евро. Това е и причината руското ембарго да не се отрази съществено на компанията ни. На някои винопроизводители сигурно се е отразило, но несъществено“, допълни тя.

„При нас нещата се развиват много успешно, защото създаваме нови брандове и навлизаме на нови пазари. Виното, освен всичко друго, е и мода“.

Относно надеждите за 2016 година, по отношение на инвестиционните проекти Николова каза, че се надява годината да бъде по-добра от 2015. По думите й през настоящата година винопроизводителите не са били приоритет за подпомагане от държавата. На дневен ред са били отрасли, които се считат за по-изостанали в техническо отношение.

"Ако държавата продължава да неглижира подпомагането на винопроизводителите, то големите изби ще оцелеят, но много от малките изнемогват".

„Надяваме се на промяна, защото европейските субсидии са важни за нас. Ние успяхме да върнем имиджа на България, който бе доста уронен в последните години. Стремим се да покажем, че сме конкурентоспособни на най-големите и авторитетни производители в света, че променяме технологиите, че следим най-новите тенденции“, каза още Николова.

На въпроса дали глобалното затопляне се отразява на винопроизводителите, Николова обясни, че то „видоизменя облика на бизнеса“: „Като пример мога да дам 2014, когато реколтата не беше добра. Това се дължеше на тежка зима, последвана от много валежи без слънце".

„За съжаление, застрахователите отказаха да покрият щетите от градушките с обяснението, че ако става дума за щети от едно събитие, тогава могат да изплатят обезщетение, но щом е имало множество градушки, не могат да поемат щетите“, оплака се винопроизводителят. „Миналата година не променихме застрахователната си политика, но догодина ще го направим и ще преразгледаме договорите си“, категорична бе Николова. "Тази година обаче беше много успешна“. 

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини