Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Цветослав Цачев: Щатският пазар показва първи сигнал за корекция

Цветослав Цачев, глaвен инвестиционен консултант, Елана Трейдинг, Клуб Investor, 18.01.2020

Големите технологични гиганти показват абсолютни рекорди. Видяхме първите признаци на слабост от няколко месеца - това може да е първият знак, че пазарът ще направи тази корекция, която се очаква от много време. Не е тайна, че пазарът в момента е "прекупен". Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, Елана Трейдинг, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков

По думите му 5 компании представляват 20% от щатския индекс S&P 500, който се състои от 500 компании. 

"Това са големите технологични имена. Те правят големи печалби и голям растеж на акциите. И ако те тръгнат да падат, ще видим общо цялата корекция. Не може на пазара да има корекция или възход, ако тези пет имена не го водят", каза той. 

"Годината определено стартира много силно, пазарите са на рекордни стойности. Вече идва въпросът дали няма да видим обръщане на пазара, след като няма да има толкова туитове, няма да има толкова информация колко добре се развиват търговските преговори и как Америка само ще спечели", коментира експертът.

"Това със сигурност е допринесло за половината растеж на американския пазар миналата година. Той е 25%. Задаваме въпроса какво ще бута пазарите в следващите няколко седмици. И стигаме тогава до сезона на корпоративните отчети, които ще ни дадат следната картина - едно четвърто тримесечие, което може би ще е по-добро от  занижените очаквания, но като цяло на годишна база няма да има сериозен растеж на печалбите и ще видим как срещу тези 25% ръст на акциите стои нулев растеж на корпоративните печалби за периода. Дали тази разлика няма да изиграе лоша шега на пазара. 

По отношение на Германия Цветослав Цачев прогнозира съживяване на икономиката на страната. 

"Не съм голям оптимист особено за автомобилопроизводството. Но това може да се отрази на българската икономика, на българската индустрия, на експортно ориентираните компании. Те са важен елемент в нашата икономика в нейните темпове на растеж". 

Главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг разказа и за перспективите пред Българска фондова борса. 

Последни новини
Още от Клуб Investor