НСИ: Инфлацията през август се забавя до 0,1%

Цените на облеклото и обувките отчитат намаление от 3.3%

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

На месечна база през август потребителските цени у нас нараснаха с едва 0,1% след повишението от 0,8% през предходния месец, съобщава Националния статистически институт (НСИ), цитиран от Investor.bg.

През август 2019 г. цените на лекарствените продукти са скочили с 0,7%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги се запазват на нивото от миналия месец. В същото време цените на облеклото и обувките са се понижили с 3,3%. 

За сравнение, през август 2018 г. инфлацията се ускори до 5-годишен връх. Въпросните данни се следят детайлно, тъй като именно ниската инфлация е едно от условията за сближаване (т. нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на ЕС. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация.

Като положителен факт е важно е да се отбележи, че за момента покриваме това изискване и вероятността да получим черна точка от страна на ЕК точно по това направление е малка. Експерти смятат, че умерената инфлация е свързана с икономическия растеж, какъвто страната ни постига.

Годишната инфлация за август 2019 г. спрямо същия период на 2018 г. е 2,9%, показват още данните на НСИ. Поскъпването на стоките и услугите от началото на годината до края на август пък е 2,1%.

Средногодишната инфлация за периода септември 2018 - август 2019 г. спрямо периода септември 2017 - август 2018 г. е 3,2%, отчитат още от НСИ.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България