Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Производителите на биохрани се увеличават по-бързо от контролиращите ги лица

Цветан Цветков, председател на Сметната палата, и Веселина Ралчева, Българска асоциация Биопродукти, В развитие, 07.08.2018

От 2011 до 2017 операторите на биохрани у нас са се увеличили 7 пъти. Контролните лица обаче не се увеличават със същия темп. Това посочи Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация "Биопродукти", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Тя коментира извършения от Сметната палата одит „Развитие, надзор и контрол над производството и търговията с биологични храни и продукти“ за периода 01.01.2015 - 30.06.2017

Що се отнася до одитирания период, Ралчева посочи, че това е период е на изключително бурно развитие на биологичното производство в България и много значително увеличаване на операторите.

„Като всяка система, която се развива толкова бурно и офанзивно, е нормално да има трусове и проблеми и в контрола, защото в крайна сметка контролиращите лица не са се увеличили 7 пъти. Нито пък администрацията може с такива темпове да се справи и да промени своите навици и одити“.

От друга страна тя не смята, че има голям риск по отношение на потребителите, безопасността и здравословните качества на биологичните продукти.

„Сериозните биопроизводители в крайна сметка си спазват всички изисквания и правила. Все пак това е един от най-проверяваните сектори“.

Ралчева обясни, че препоръките на Сметната палата се припокриват с препоръките на одит на ЕК, направен преди две години.

„От миналата година досега много от тези препоръки са факти и се привеждат в действие. През последната година контролът на биопроизводството по цялата верига – от производителя до търговската мрежа – е изключително затегнат“.

Цветан Цветков, председател на Сметната палата, от своя страна добави, че наистина контролната и надзорната система не е ефективна в достатъчна степен.

„Единственият много сериозен риск са заведенията за обществено хранене, където органите на БАБХ нямат контролни правомощия и не могат да проверят дали биохраните в тях са истински. Както и онлайн търговията – тя е извън обхвата на БАБХ“.

По думите му вече има законодателни инициативи и закон на първо четене, който ще даде правомощие на органите на БАБХ да контролират и онлайн търговията.

„Въпросът със заведенията за обществено хранене обаче все още не е решен, тъй като и самата ЕК няма еднозначно решение по този въпрос. Тя е предоставила на страните членки възможност сами в рамките на своето законодателство да търсят неговото решение“.

Цветков обясни, че основният проблем е с базата данни.

„Нямаме информация за всички търговци. Трябва да се направи промяна в Закона за храните, в който биохраните да се посочат като отделна група. Тогава търговците ще ги заявяват като такива и съответно ще влязат в базата данни на БАБХ и те ще могат да извършат инспекция относно спазването на изискванията“.

Какво трябва да съдържа етикетът на биохраните?

Вижте целия разговор във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт