Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ВУЗФ открива специалност за обучение по блокчейн технологии

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, Бизнес старт, 27.06.2018

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ВУЗФ винаги следва тенденциите при бизнеса и неговите нужди. Именно затова се открива специалност за обучение по блокчейн технологии. Това каза Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Блокчейн е явление, което ще окаже влияние върху всички останали сектори. Вече се случват неща в световен мащаб, а ние нямаме подготвени хора. Затова решихме заедно с две международни компании - Software Group и Bulpros (това са ИТ компании с изключително активна дейност в чужбина) да направим тази магистратура и да подготвим правилните хора“.

Вицепрезидентът на ВУЗФ обясни, че в всяка технологична компания има една техническа и една бизнес част, която е свързана с продажби, преговори, клиенти, доставки.

„За бизнес частта няма подготвени хора. И ние като един бизнес университет започваме да готвим тази бизнес част“.

По думите ѝ по време на обучението ще се разглеждат основите на блокчейн технологията, кои са участниците в тази екосистема и кои са иновациите.

„Нашите студенти ще учат за т.нар. „умни договори“ - това са операциите между купувача и продавача, които ще бъдат автоматизирани. Ролята на нотариусите малко ще намали. Вече всичко ще е много прозрачно. Другото, което ще се случва е ICO – Initial Coin Offering – метод за първоначално набиране на капитал, при който ще се избягват тежките регулации, и тогава ще се намалят и разходите. Много от посредниците ще изчезнат в процесите“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт