Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

И Македония, и България имат интерес за съвместен бизнес

Андрей Врабчев, експерт по международна сигурност и идентичност, Бизнес старт, 15.12.2017

По отношение на Македония това, което България трябва да прави, е да бъде лидер на Балканите, да дава решение и да стимулира развитие, а не да оказва натиск. Това коментира експертът по международна сигурност и идентичност Андрей Врабчев в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Защото така или иначе лошите отношения на Балканите са едно от оръжията на антиевропейски настроените държави. Аз съм за добри отношения на Балканите и да закопаем томахавките, като разбира се за това ще трябва да има признания и някакъв катарзис от много страни“.

Що се отнася до Българо-македонския бизнес клуб, Врабчев посочи, че това е частна инициатива на Българския културен клуб в Скопие.

„Той разширява дейността си в тази сфера, като по някакъв начин това представлява една търговска камара и ще предоставя услуги на бизнеса от двете страни с консултации със свързване, използвайки влиянието, което БККС има в македонското общество, а и в българското. Това е една много добре припозната организация и на правителствено ниво“.

Според експерта Македония като регион със своите три части – Егейска, Пиринска и Вардарска Македония – не може да действа добре, ако не е свързана.

„А свързването между Пиринска и Вардарска Македония изключително ще подобри състоянието и от двете страни, тъй като този регион в момента не функционира добре. Естествено от двете страни има интерес за бизнес“.

Той каза още, че България е много по-голям пазар от Македония, но и Македония според него е един нелош партньор.

„В сферата на туризма Македония е може би втората страна след Гърция“.

Хората от БККС, които са двигател на много неща, разширяват и тази дейност, допълни той.

„Реално те ще бъдат просто звеното, което създава условията това да върви, и за мен радостното е, че след договора не правителствата, не някакви тежки структури, а именно частната инициатива реагира толкова бързо на създадените условия“.

Врабчев смята, че това, което липсва в България е публичната дипломация, обърната към обществото, която да прави социални проекти и да взема отношение за македонските българи.

„В момента вече с това разкрепостяване се отварят условията да влезе всякакъв вид бизнес“.

Какъв се очертава да бъде пътят на Македония?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт