Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се намери ли лек за българското здравеопазване

Д-р Стоян Борисов в Бизнес старт, 08.11.2017

Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на Българския лекарски съюз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на Българския лекарски съюз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Парите никога не могат да бъдат достатъчни, особено ако се сравняваме със средноевропейските стандарти и трябва да се направи програма, за 10 или 15 години, чрез която да се достигнат средноевропейските стандарти, а това е 7% от БВП. Това каза д-р Стоян Борисов, гл. секретар на Българския лекарски съюз, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Решено е да бъдат дадени повече средства за здравеопазване от бюджета тази година - 407 млн. лв. Ние нямаме възражения към макрорамката, предвид състоянието на страната, но не сме доволни от вътрешното преразпределение".

Над 500 млн. лв. са дълговете на общинските и държавните болници взети заедно и най-вероятно тези дългове вече са повече, защото сведенията са от преди няколко месеца, каза гостът. "Освен това в страната постъпват сведения и от бившите поликлиники, които сега наричаме диагностично-консултативни центрове. При тях работата става все по-трудна и те изпадат във финансов недоимък, защото цените непрекъснато се повишават - на ток, на парно, на лекарства, на медицински изделия. Трябва да се вземат спешни мерки, за да може този огромен дефицит да бъде преодолян по някакъв начин".

Държавата е най-големият длъжник на Здравната каса. Ежегодно тя не изплаща към 400 - 450 млн. лв., припомни Борисов.  

"Няма да се допуснат фалити на болници, но това може да стане само чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки".

Кои са правилните и неправилните решения, които работят в полза на здравеопазването, заложени в Бюджет 2018? Защо държавата е най-големият длъжник на Здравната каса? Какво ще се случи с болниците във Враца, Поморие и Ловеч? Какъв ще бъде по-добрият избор за министър на здравеопазването - лекар или финансист?

Последни новини
Още от Бизнес старт