Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Време е да се отвори дискусията за приходите на общините

Дончо Барбалов в Бизнес старт, 06.11.2017

Няма изненади по отношение на държавния бюджет, що се касае до Столична община. Тази година имаме увеличение на взаимоотношенията между държавния бюджет и общините 3,264 млрд. лв., което е увеличение от 382 млн. и е положително за всички общини. Това каза Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

За персонал за всички общини има увеличение на средствата с 357 млн. лв., каза гостът. "Има увеличение за пръв път от много години за административен ресурс за общините - 23 млн. лв. Тук говорим за всички общини. За медицински персонал има увеличение на средствата, което е много важно, защото общините имат значителен брой медицински работници и е проблем тяхното задържане от гледна точка на заплатите. Има увеличение на социалните средства". 

"Ако погледнем общата картина - виждаме увеличаване на средствата. Време е да се отвори дискусията за приходите на общините изобщо и за ангажиментите, които те поемат, за да се намери по-стабилно и устойчиво съотношение". 

Столична община има по-голяма самостоятелност, но тя е по-скоро изключение, подчерта събеседникът. "Има много малки общини, които са изцяло зависими от държавния бюджет". 

Столична община подготвя проекта си за бюджет за 2018 и ще го покаже, след като бъде приет държавния бюджет, каза Балабанов. "Мисля че няма да има значителни изненади в никаква посока".

"Както предишни години ще има доста средства за зелени политики в града. Подготвя се в момента внасянето на плана сметка по чистотата за 2018. От гледна точка на капиталовата програма също сме в процес на финализиране. Има няколко важни акцента, които трябва да се случат тази година". 

Как се готви София за зимния сезон? Какви са инвестиционните намерения на общината?

Последни новини
Още от Бизнес старт