Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Еврофинансирането за инфраструктурни проекти може да се забави с няколко месеца

Доц. Косьо Стойчев, експерт по регионално развитие и преподавател в СУ, Бизнес старт, 25.11.2016

Доц. Косьо Стойчев, експерт по регионално развитие и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Косьо Стойчев, експерт по регионално развитие и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическата нестабилност и смяната на правителството ще се отразят повече на финансиранията по новия програмен период 2014-2020, които още не са стартирали. Много е вероятно да има отлагане на този процес с няколко месеца, докато нещата се нормализират. Независимо от оптимистичната ни прогноза, че политическата ситуация не влияе на икономическата, това определено засяга еврофондовете поради простата причина, че те са функция на дейността на съответното правителство, което контролира конкретния управляващ орган. Това обяви доц. Косьо Стойчев, експерт по регионално развитие и преподавател в Софийския университет, в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и причините за наложените на общините големи финансови корекции. 

"Има две слаби точки. Първата е възлагането по Закона за обществените поръчки (ЗОП), когато не е направено професионално и са допуснати пропуски, които са довели до некоректност. Втората точка е начинът на изпълнение на проектите при извършване на строителството - ако има несъответствие между работния проект на съответната инвестиция и това, което реално се е случило. Забавянията също са проблем, които понякога са резултат от ЗОП".

Различията в темповете, с които вървят програмите за регионално развитие в малките и големите населени места продължават да са много големи. Според Стойчев, за да се промени това, трябва да бъде подкрепен втори или трети мощен център, антипод на София. Единият вариант е това да бъде друг голям град - Пловдив или Варна, като най-разумно е да се направи изключителна подкрепа на Варна, защото е морски град и ще засегне максимално голяма територия. 

"Другият вариант е да се атакуват слабо развитите райони чрез подобни програми, но това означава да се наливат ресурси в региони, които ще дадат във времето най-бавен ефект. Тоест ние отново сме изправени пред дилемата дали веднага да получим на конкретно място резултати и с получените средства да финансираме по-слабо развитите райони или да преминем към стратегия на диверсификация на ефекта с конкретна точка", обясни Стойчев.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт