Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пътната карта за съдебната реформа не означава корупция

Съдия Петко Петков в Бизнес старт, 21.04.2016

Съдия Петко Петков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Съдия Петко Петков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Критиките, че пътната карта за съдебната реформа означава корупция в правосъдното министерство, са абсолютно несъстоятелни. Вярно е, че се предвиждат доста средства за аналитична дейност, но е крайно време да загърбим начина, по който се създава законодателство у нас – въз основа на мнението на отделни депутати. Наказателната политика на една държава трябва да почива на сериозни криминологични изследвания. Последното такова е правено през 1982. Научната дейност във връзка с изменението на законите струва много пари. Това коментира съдия Петко Петков в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него най-големите пречки за бизнеса от правна гледна точка са непредвидимото и бавно правосъдие и неравномерната натовареност на съдилищата. За решаването им са необходими структурни промени. 

Петков каза още, че причината съдебната реформа да не върви е не липсата на пари, а неправилното им изразходване. Той отчете напредъка на ВСС по отношение на анализа на натовареността на съдилищата. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт