Централните банки удържат кораба над водата въпреки страха, че са без боеприпаси

Убийството на висш ирански генерал от страна на САЩ заплашва да разруши доверието

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

На фона на всички опасения, че централните банки са без боеприпаси, по-разхлабената парична политика през последната година осигурява жизненоважна сигурност, която дава възможност на акциите да повишават стойността си и да ограничи страховете от рецесия, пише Даниел Мос в коментар за Bloomberg.

Едва една седмица е изминала от началото на годината, но вече има индикации какви са перспективите за 2020 г. От протокола от последното заседание на Федералния резерв става ясно, че централните банкери са по-склонни да намалят, отколкото да повишат лихвите през следващите няколко месеца, като инфлацията все още е твърде ниска. Два дни преди публикуването на протокола от Фед, което се случи в петък миналата седмица, Китайската централна банка намали сумата, която банките трябва да държат като резерви и даде сигнал за по-нататъшни стъпки за намаляване на разходите по заемите на компаниите.

Миналата година централните банки предоставиха достатъчно облекчение, за да подкрепят икономиката. Намаляването на лихвите от страна на Фед, подновеното количествено облекчение от страна на Европейската централна банка и по-малките изискуеми резерви от страна на Китайската централна банка помогнаха на инвеститорите да погледнат над забавянето на глобалния растеж и негативното влияние на търговските войни. Така широкият показател S&P 500 се покачи с 29% за година – най-много от 2013 г.

Още по темата

Действията на Китайската централна банка от миналата седмица показват, че втората по големина икономика в света е изправена пред значителни предизвикателства през следващата година. Китай се опитва да намали разходите по заемите за компаниите и да увеличи ликвидността. И въпреки че заводската активност се повиши през последните два месеца, то разрастването е анемично и идва след шестмесечен период на свиване.

Сигналите за американската икономика също не са толкова бичи. Предвижда се растежът да се забави до 1.8% през 2020 г. според икономисти, анкетирани от Bloomberg. За сравнение ръстът на БВП в САЩ се забавя спрямо достигнатия 2.3% през 2019 г. и 2.9% през 2018 г. Производството се е свило в продължение на пет месеца по данни на Института за управление на доставките. Междувременно пазаруването около празниците отбеляза рекорди благодарение на онлайн покупките, но доверието се влошава за в четири от последните пет месеца, а очакванията за работните места и доходите се понижиха.

И тъкмо когато глобалната икономика изглеждаше, че започна да постига напредък, станахме свидетели на убийството на висш ирански генерал от страна на САЩ, което заплашва да разруши доверието.

Въпреки че има хора, които започнаха да се питат дали ерата на съвременното банкиране е приключила, с нарастващия брой на кризите централните банки се превръщат в изключително важни институции. Те задържаха кораба над водата и ще го направят отново.

Последни новини
Още от Анализи