Инвеститорите залагат на Германия в очакване икономиката да се ускори

Бенчмаркът на сините чипове на борсата във Франкфурт DAX е нараснал с 25% през тази година до близо рекордни стойности

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инвеститорите определено залагат на Германия въпреки годината на икономически сътресения, които доближиха страната до рецесия, с която тя все пак успя да се размине, пише в свой анализ Bloomberg.

Бенчмаркът на сините чипове на борсата във Франкфурт DAX е нараснал с 25% през тази година до близо рекордни стойности. В същото време броят на повишените рейтинги на акциите на компаниите, част от индекса, изпревари броят на пониженията за първи път от девет месеца през октомври. Силното представяне очевидно се дължи на оптимизма, че най-лошото от спада в производството може да е приключило и предстои период на набиране на скорост.

Икономиката неочаквано нарасна през третото тримесечие, избягвайки широко очаквана рецесия, но така или иначе пътят към възстановяването е дълъг. Въпреки че по-голямата част от печалбите на компаниите изпревариха оценките на анализаторите за третото тримесечие, много фирми, включително Volkswagen, Daimler и Continental намалиха прогнозите си заради отслабването на търсенето в някои региони и продължаващото търговско напрежение.

Още по темата

„Ако търговската война продължи, може да се окажем заложници на отношенията между САЩ и Китай“, коментира главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер.

От германската компания Osram пък определят годината като една от най-предизвикателните, тъй като се сблъскват с тежка пазарна среда, по-ниски търсене на почти всички пазари и с продължаващи политически и икономически несигурности.

От Infineon Technologies смятат, че няма да видят възстановяване преди второто тримесечие на следващата година, тъй като търговското напрежение продължава да нараства.

Германската икономика като цяло изпраща предпазливи сигнали на оптимизъм. Бизнес настроенията се стабилизираха, поръчките към заводите завършиха третото тримесечие със солиден ръст, а търговията вероятно ще допринесе за растежа с възстановяване на доставките от чужбина.

Част от подобреното настроение се дължи на надеждата, че Китай и САЩ могат да постигнат напредък в търговските преговори и да успокоят напрежението помежду си. А това би намалило несигурността, която засегна търсенето и инвестициите.

„Половината от проблемите на глобалната икономика, идващи от търговската война се дължат на повишената несигурност, а не от директния ефект от митата, които си наложиха САЩ и Китай. Дори ако митата не бъдат отменени, Германия и други страни ще се възползват от намаляването на несигурността. Очакваме това да ускори темпа на нарастване на германската икономика през 2020 г.“, коментира Джейми Руш от Bloomberg.

Докато доверието на инвеститорите вече се покачи до шестмесечен връх, потребителите се оказаха песимистично настроени. Тъй като през 2020 г. растежът се очертава да е под 1%, оценката на домакинствата за икономическото бъдеще е на седемгодишно дъно, а пукнатините, появяващи се на пазара на труда, предполагат, че може да е твърде рано да се празнува в най-голямата икономика в Европа.

„Аз съм умерен оптимист за германските акции, тъй като има възпиращи фактори, които могат да ограничат растежа“, обяснява анализатор от Fidelity Investments Germany Fund. Според него трябва да се търсят акции, които имат потенциал да се представят добре независимо от макрофакторите, а например заради иновациите, които използват компаниите.

Последни новини
Още от Анализи