Работи ли стратегията на САЩ към Иран

Матю Крониг, зам.-директор на Атлантическия съвет в Scrowcroft Center

Техеран, Иран. 18 май 2019. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg Техеран, Иран. 18 май 2019. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg

Американската стратегия за Иран е да накара режимът да се върне на масата за преговори за обсъждане на ядрената програма, каза Матю Крониг, зам.-директор на Атлантическия съвет в Scrowcroft Center.

На 24 юни президентът на САЩ ДоналД Тръмп подписа нов указ, с който наложи санкции на върховния духовен лидер на Иран и 8 висши военни командири. Въпреки че няма да имат пряк ефект върху икономиката на страната, както петролното ембарго, новите ограничения предизвикаха реакция от иранска страна.

"Безсмислените санкции срещу иранския лидер и първия дипломат на страната означават постоянно затваряне на дипломатическия канал с правителството на САЩ" каза говорителят на МВнР на Иран Абас Мусави, цитиран от ISNA.

"Режимът е в трудна ситуация, а кампанията за натиск работи", каза Матю Крониг.

"Сега тези санкции предизвикаха рецесия в страната. Има много недоволство, дори сред традиционните привърженици на режима в селските райони. Виждаме протести. Така че режимът е под голям натиск и затова сега избухват така. Мислят си, че като атакуват танкери и използват дронове за нападения могат да уплашат САЩ и да го накарат да отстъпи.

Или да уплашат европейците, които да дойдат да ги спасят икономически. Защото мислят, че иранците са затруднени".

Чуйте интервюто във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Анализи