Защо расте спредът WTI-Брент

Даниел Хайнс, старши анализатор Суровини, ANZ

Разтоварване на танкера Monte Toledo пред рафинерията на CEPSA в Алхесирас, Испания. 6 март 2016. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Разтоварване на танкера Monte Toledo пред рафинерията на CEPSA в Алхесирас, Испания. 6 март 2016. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Фючърсите на WTI отбелязаха трети пореден ден на ръст на 16 май 2019 и поскъпнаха с 1,5% до малко под 64 долара за барел, съобщи Bloomberg. Цената е най-високата за последните почти 2  седмици и ръстът – най-силен от повече от три седмици.

Спредът между Брент и WTI се увеличава, което показва "затягането на предлагането, което виждаме във всички региони", каза старши анализаторът Суровини в ANZ Даниел Хайнс.

"Ясно е, че проблемите около тежкия суров петрол от Близкия изток среща трудности", каза Хайнс в интервю за Bloomberg.

Според него тесният пазар се дължи на намалените доставки заради санкциите на САЩ за Иран и Венецуела.

"От друга страна виждаме известен позитивен ръст на производството от САЩ", каза Хайнс.

Международната енергийна агенция остана единствена от трите големи анализатори, прогнозиращи в петролната индустрия, която вижда ръст на глобалните запаси през 2019. Последната прогноза от американската Енергийна администрация и ОПЕК показаха спад на глобалните запаси през годината като приеха, че производството на картела  ще остане на нивата от април за още 8 месеца.

Чуйте коментара на Хайнс във видеото.

Според Хайнс пазарите трябва да се справят с ръста в предлагането от САЩ "в средносрочен и дългосрочен план".

"Засега този ръст определено леко се понижи. Но с продължаващия ръст, очакваме да видим отскок през тази година и през 2020. Това ще бъде ситуацията на пазара за известно време. Определено инвеститорите хвърлят по едно око извън текущите проблеми с предлагането".

 

 

Последни новини
Още от Анализи