Азиатските банки търсят буфери

Селена Линг, директор стратегии, OCBC Bank

Високоскоростен влак на  China Railway Corp. Синджан, Китай. 6 ноември 2018. Source: Bloomberg Високоскоростен влак на China Railway Corp. Синджан, Китай. 6 ноември 2018. Source: Bloomberg

Натискът от САЩ върху Китай ще продължи да расте и те ще се опитат да буферират някои външни натиски, каза Селена Линг, директор стратегии, OCBC Bank в интервю за Bloomberg.

"Купуването на соя е лесно. Но по отношение на либерализацията на финансовите пазари и други национални услуги, както и отварянето към някои структурни реформи за държавните компании – това ще е по-трудно", каза Линг.

Перспективите за регионален ръст на производството за първото тримесечие ще бъдат доста сурови, прогнозира анализаторът. Според Линг би трябвало да очакваме спад на подема в ръста в много азиатски страни, водени от Китай.

"Това означава, че много от тези рискове не са обезценени. Препятствията са вече налице от третото и четвъртото тримесечие на миналата година. Мисля, че това са големи изненади. Това се потвърди и МВФ, който понижи прогнозата за глобалния ръст за втори път от три месеца. Това просто дава на централните банки в Азия повече възможности да не са агресивно настроени отсега нататък. И всъщност много азиатски централни банки търсят възможности – например фискални, за да създадат буфери срещу риска за местните икономики".

Чуйте още за перспективите за регионален ръст на производството за първото тримесечие. Интервю за Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи