Силата на щатския долар и глобалната икономика

Виржини Мезонньов, управляващ директор Maisonneuve Global Advisors

Евромонети и банкнота от 1 долар. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg News Евромонети и банкнота от 1 долар. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg News

Силата на щатския долар и глобалната икономика - коментар на Виржини Мезонньов, управляващ директор Maisonneuve Global Advisors в интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg на 8 февруари 2016.

 

Централните банки ли са единствените в играта в момента и какви са възможностите за отрицателни американски лихви?

Шансовете за негативни американски лихви са доста ниски в момента. Но трябва да имаме предвид факта, че след като Европа и Япония са с негативни лихви, вероятността централните банки да използват дори още по-неконвенционални мерки е още по-висока.

Американската икономика спрямо останалата част от света е в добра позиция. Но според мен прогнозата за четири увеличения на лихвите не е вярна. Смятам, че ще се търси нормализация.

 

Ще видим ли промяна в лихвите тази година?

През 2016 може да имаме 1-2 промени, но бавни. Ще зависи от глобалната икономика, от натиска, който виждаме там.

Много силен американски долар не е добър за глобалната икономика, защото е силно дефлационен. Един от враговете, с които се борим сега е дефлацията.

Фактът, че часовите надници в САЩ се повишават е много добър знак, но мисля, че е преждевременно да кажем, че сме спечелили битката.

Смущенията от технологиите, големия свръхкапацитет, дисбалансите в търсене и предлагане в най-различни сектори ще продължат да носят ниска инфлация.

 

Къде има дисбаланси на търсене и предлагане в момента? Чухме го от главния изпълнителен директор на Randgold. Той каза, че е леко изнервен за тази година. А след това и главният изпълнителен директор на AngloGold, който каза в Южна Африка, че ще бъде най-лошата година. Прогнозира по-тежка 2016 и без решение за кризата в минната индустрия.

Сигурни ли сме, че не се задава рецесия и пазарите не ни казват, че виждат сигналите?

Има разлика между търсене и предлагане в петрола, суровините и останалата част от света. Технологическият прогрес е такъв, че има свръхкапацитет в много други сектори.

Бих казала, че и в банковото дело има свръхкапацитет.

Както и индустрията на облеклото. В най-различни области.

Става дума за корекция.

Например аз харесвам новия лукс: здравеопазване, джаджи, преживяване. Това са мен са ниши на растеж.

Но темата на търсене и предлагане и разглеждането им по нов начин задължително ще бъде с нас в следващите години.

 

Но това ще означава и дефлацията да остане. Целият свят, не само Европа, може да стане като Япония, нали?

Силни дефлационни процеси..

 

Централните банки не могат да се борят с нея, въпреки че опитват.

Трудно е. Това е нова роля, а те не са свикнали.

Можем да кажем, че ако говорим за капитализъм спрямо другите системи, капитализмът се движи повече към административни, неконвенционални мерки. А Китай, който беше царят на административните мерки, се опитва да се движи повече към естествените пазарни сили. Както знаем, среща трудности при това движение. Видяхме го с данните за валутните резерви, които публикува.

 

Ще девалвират ли юана?

Не е в интерес на Китай. Това, което става в Китай е преход към по-сложна или напреднала икономика.

Би трябвало да очакваме намаляване на резервите, които се натрупаха с растежа на Китай и превръщането му в търговец номер едно от производител номер едно. Китай се надява да постигне обрат като ребалансира икономиката си.

Така че бихме могли да очакваме намаляване на резервите чуждестранна валута в Китай.

Как ще компенсираме усещането на пазара спрямо валутата, която става по-свободна, остава да видим. Очаквам ограничени проблеми с времето, но Китай ще се опита да ги овладее.

 

Последни новини
Още от Анализи