Аржентина премахва капиталовия контрол

Джъстин Каригън, Bloomberg

Маурисия Макри, министър-председател на Аржентина по време на кампанията в Буенос Айрес на 22 ноември 2015. Photographer: Axel Indik/Bloomberg Маурисия Макри, министър-председател на Аржентина по време на кампанията в Буенос Айрес на 22 ноември 2015. Photographer: Axel Indik/Bloomberg

Коментар от Дубай на Джъстин Каригън от Bloomberg News за Анна Едуардс и Манъс Крани в студиото на Bloomberg в Лондон на очакваните реакции на решението на Аржентина да премахне капиталовия контрол. Каригън говори на 17 декември 2015.

 

Аржентина премахна капиталовия контрол. Как ще реагират пазарите? Централната банка каза, че ще намеси, ако нещата излязат извън контрол, но с очакваната 30% девалвация, как ще стане?

Ще има спад, почти е сигурно. Въпросът е след като стигнем дотам, ако това е това е моментът, в който централната банка иска да се намеси, ако пазарите решат да го отдалечат още малко, властите в Аржентина имат около 24 млрд долара чуждестранни резерв, които да ползват.

Това включва и юани по силата на суапов договор с Китай, които ще бъдат използвани при по-нататъшен натиск над песото.

Другата интересна динамика е реакцията на цените на зърното в Америка. Част от предложението на аржентинските власти е да се позволи на износителите да върнат зърното си обратно на международните пазари. Досега вносът се облагаше с данък.

Ако успеят да върнат долари в икономиката, това ще бъде добре за Аржентина.

Но ще бъде освободено доста зърно на международния пазар. Вече виждаме ръст при цената на соята и царевицата в Ню Йорк. Вероятно това ще продължи в близките дни, с освобождаването на тези запаси на пазара.

 

Това е много високорискова стратегия. 30% девалвация може да излезе извън контрол. След това може да се намесят на пазара. Това е висок риск, нали?

Не беше голяма изненада, защото бе добре комуникирано от Маурисио Макри и неговата изборна кампания. Затова пазарът беше подготвен. Това е високорискова политика, да. Вероятно пред правителството на Аржентина няма голям избор. Те трябва да приближат официалния и неофициалния курс на песото, така че да върнат инвеститорското доверие.

Може би по-нататък Аржентина дори ще се върне отново на международните фондови пазари. Но големият риск е инфлацията.

С девалвацията на валутата можем да очакване нов ръст на инфлацията, която вече е на 24%.

Макри трябва да задържи аржентинците на своя страна и това е още един риск.

Но както казах - изборът не е голям.

Аржентина не е в добра позиция в момента.

И все пак сме в началото на управлението на новото правителство. Очаквам международната общност да бъде търпелива, за да позволят на политиките да се реализират, за да видим дали работят или не.

Последни новини
Още от Анализи