Кога Фед ще повиши лихвите

Мохамед ел-Ериан не изключва централната банка да действа през декември

От Мохамед ел-Ериан

Уязвимостта на глобалната икономика, ослабващите условия в САЩ и скорошните изявления на някои представители на Федералния резерв доведоха до растяща увереност, че централната банка няма да повиши лихвените проценти тази година.

Но тези, които сега предвиждат, че Фед ще отложи първото увеличение на лихвените проценти от почти 10 години до март 2016, може би не разчитат правилно по-широкия вътрешен и международен контекст. Ограничавайки търсенето за износ и подтиснатите корпоративни печалби от продажби зад граница, по-слабата глобална икономика може да задържи ръста в САЩ. Но мащабът на тези ефекти избледнява в сравнение с влиянието на вътрешните развития. Всъщност глобалните условия не биха били главен фактор, с който да се съобрази Федералният резерв, ако тази слабост не допринасяше за нестабилността на финансовите пазари.

Например, икономическите условия в Китай предизвикаха широко-разпространена финансова волатилност в седмиците преди срещата на Федералния комитет по открит пазар (FOMC). Тези хаотични ценови понижения и свърхреакции, заедно с неблагоприятната зараза, обхванала останалите класове активи, бяха главни причини за решението на централната банка да не повиши лихвените проценти.

Сега пазарите си възвръщат почвата под краката и насрещните ветрове отвън не са така силни, макар че ръстът в Китай има да да се възстанови в Китай и останалите развиващи се страни.

Когато става дума за американската икономика, предизвикателство пред повишаване на лихвите бяха скорошните индикации за слабост на потребителите и тяхното отражение върху продажбите на дребно. То и тук е важен по-широкият контекст.

След обезсърчаващо слабо начало на следкризисния период, американската икономика имаше впечатляващо увеличение на новите работни места. Но по-нататъшният прогрес зависи от важни структурни проблеми, които не са лесни за решаване чрез политиката на Фед. Междувременно започва да се създава натиск върху заплатите и инфлацията, макар и по-умерен. Загрижеността за прекалено поемане на риск – нежелан страничен ефект от продължителната неконвенционална политика на централната банка, далеч не са преодолени.

Взети заедно, тези фактори показват, че, макар увеличение на лихвените проценти през октомври (заседанието е на 27 октомври – б.р.)  може почти сигурно да бъде отхвърлено, ще бъде преждевременно изцяло да се изключи, че Фед ще действа през декември, та камо ли да се предвиди, че решението ще бъде отложено за март 2016. Само много повече признаци на слабост в американската икономика, както и завръщане на нестабилността на глобалните финансови пазари, ще направят този залог сигурен.

 

Последни новини
Още от Анализи