Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Потреблението на изкопаеми горива и въглеродните емисии за 2023 г. са били рекордни

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 20.06.2024 г.

13:00 | 20 юни 2024
Обновен: 13:01 | 20 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Потреблението на изкопаеми горива в света и въглеродните емисии са достигнали исторически рекорд през 2023 г. въпреки лекото намаляване на дела на този тип горива в енергийния микс.

Това сочи докладът Статистически преглед на световната енергетика на професионалното обединение Институт по енергетика. Нарастващото търсене на изкопаеми горива въпреки разпространението на възобновяемите енергийни източници може да се окаже пречка за преминаването към по-нисковъглеродна енергия в усилията за ограничаване на повишението на световните температури.

Общото световно първично потребление на енергия е достигнало рекордните 620 екзаджаула, а емисиите въглероден диоксид са надвишили 40 гигатона за първи път в историята, сочат данните. Докладът отчита промени в тенденции при използването на изкопаеми горива в различните региони.

В Европа например делът им е спаднал под 70 процента за първи път от Индустриалната революция насам. "В развитите икономики наблюдаваме признаци, че търсенето на изкопаеми горива достига пика си, което контрастира с икономиките от Глобалния юг, за които стремежът към икономическо развитие и подобряване на качеството на на живот продължават да стимулират растежа на изкопаемите горива", казва ръководителят на Енергийния институт Ник Уейт.

Почти целият ръст на търсенето в Индия през 2023 г. се дължи на изкопаемите горива през 2023 г., се посочва в доклада, докато в Китай използването на изкопаеми горива се е увеличило с 6 процента до нов максимум. На Китай обаче се пада и над половината от новия глобален капацитет в производството на енергия от възобновяеми източници през миналата година.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.