Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Олаф Шолц заяви, че ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 24.05.2024 г.

13:48 | 24 май 2024
Обновен: 13:48 | 24 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише Шолц в авторска статия публикувана в "Икономист". Той посочва, че Европа има нужда от по-тясно военно сътрудничество.

Шолц подкрепя изявлението на френския президент Еманюел Макрон, според когото френското ядрено оръжие трябва да бъде част от европейския дебат в областта на отбраната. Шолц приветства факта, че президентът на Франция подчерта европейското измерение на френските ядрени сили и допълва, че Европейският съюз не се нуждае от собствено ядрено оръжие.

По думите му Европа се стреми към мощни конвенционални сили, противовъздушна и противоракетна отбрана, кибер, космически и прецизни оръжия. А европейците могат и трябва да допринесат повече за трансатлантическото сътрудничество в рамките на НАТО. По-рано този месец Русия започна в близост до границите на Украйна учение със симулация на използване на тактическо ядрено оръжие. То беше разчетено като опит на президента Владимир Путин да предотврати по-нататъшно въвличане на западните държави във войната в Украйна.