К. Петков: В следващия парламент ще има над 121 депутати от коалиция на почтените

Асен Василев обяви, че в скоро време ще станат ясни членовете на новата коалиция

14:15 | 19 септември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Продължаваме промяната. В последните 4 месеца ние я започнахме и имахме много конкретни и ясни цели – да спрем корупцията и кражбата, да освободим малкия и среден бизнес, да привлечем високотехнологични инвестиции. Искаме тези 4 месеца да ги продължим в следващите 4 години.

Това каза бившият финансов министър Кирил Петков при представянето на политическия проект „Продължаваме промяната”.

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха преди дни окончателно, че влизат в политиката и ще участват на предстоящите парламентарни избори през ноември.

Кирил Петков днес очерта четири конкретни цели, по които са работили с Асен Василев като служебни министри - спиране на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и средния бизнес така, че да работят спокойно, привличане на инвестиции и благоденствието да се разпределя по-справедливо.

"Искаме тези четири месеца да ги продължим. Разбрахме и се показа, че не е важно дали си ляв или десен. Важното е дали си почтен", каза още Кирил Петков.

"В последните четири месеца започнахме промяната. Имахме много ясни и точни цели. Първата – да спрем корупцията. Пример за това е ББР. Вторият беше да освободим малкия и среден бизнес. Приоритет номер три - да привлечем високотехнологични инвестиции. Приоритет номер четири беше да разпределим равномерно всичко получено. Всъщност вие ни познавате, не включваме нищо ново, просто искаме да продължим направеното през тези четири месеца. Не е важно дали си ляв или десен, важното е да си почтен”, каза Кирил Петков.

Такива са били и критериите за хората, които влизат в политическия проект. Те трябва да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от една партия, да нямат скандали около себе си, които не могат да се проверят. Всеки член ще подпише и договор за почтеност, с който ще гарантират, че нямат скрити финанси. 

Асен Василев обясни в какво вярват заедно с Петков и техните съмишленици.

"Истината е, че данъци в България са достатъчно високи. Те няма нужда да се пипат. Има достатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде при големите фирми и си ги събере. Има достатъчно постъпления, за да имаме нормално образование, нормално здравеопазване, да се погрижим за  възрастните хора и да си направим нормална инфраструктура. Въпросът е, че всички контролни механизми са изключени. Няма контрол как се разходват парите. Голяма част от парите се разходват без обществени поръчки. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако започнем да плащаме истинската стойност и започнем да искаме истинското качеството, ще имаме една изключително богата и процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички, в която можеш да получиш добро образование, без да ходиш на частни уроци. Това не е утопия. Аз съм получил такова образование”, заяви Асен Василев.

Петков и Василев са готови да работят по нов и честен начин за сформиране на мнозинство след изборите.

На въпрос кой е кандидатът им за президент, Василев и Петков посочиха, че ще подкрепят Румен Радев.

По отношение на екипа си Петкови и Василев обявиха, че повечето хора в новата формация са млади, завършили в чужбина. Петков заяви, че качеството, което притежават, е, че не ги е страх. Другото е, че работят в екип.

Асен Василев допълни, че ще работят за равен старт - за качествено образование, за здравеопазване, което да не налага да се ходи на лечение в чужбина и да се доплаща за всяка процедура.

Вижте цялата статия на сайта www.investor.bg.