ББР ще има ново ръководство до две седмици

Експортно ориентираният малък и среден бизнес трябва да е приоритет за подпомагане, каза министър Петков

17:32 | 20 юни 2021
Автор: Даниел Николов
ББР ще има ново ръководство до две седмици

В следващите две седмици ще има ново ръковoдство на Българската банка за развитие, защото предишното е допуснало огромна грешка, като е раздало 946 млн. на 8 клиенти и още близо 1.8 млрд. на останалите 12, което прави общо 20 клиенти. Това е абсолютно нецелево използване на държавните средства за подпомагане на малкия и среден бизнес, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков пред БНР.

Никой не знае по какви условия и по какъв начин са отпуснати тези средства, допълни монистърът. 

"Страшно бавене и недаване на информация има в момента. Уволних двама от съществуващия надзор, които са раздавали тези кредити. Те пък ни вкараха в съда и обжалват, че нецелесъобразно са били уволнени. Това е една игра на време и те много се надяват, че няма да стигнем до истинската смяна на управлението на ББР", каза Петков. 

Двама от досегашните надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват решението на министъра.

До две седмици новото ръководство трябва да е факт, категоричен бе той.

"Ще има смяна при управителите на банката, а аз вече сложих и ограничение никой да не може да дава повече от 5 млн. от тази банка", каза той. 

Експортно ориентираният малък и среден бизнес трябва да е приоритет за подпомагане, каза Петков.

По-рано тази седмица Българската народна банка (БНБ) публикува на сайта си обновен списък на хората, за които има издадени одобрения да бъдат членове на управителни и надзорни съвети на кредитни институции. Последните попълнения в списъка са имената на предложените от Петков бъдещи членове на надзорния и управителния съвет на ББР.

Одобрение са получили предложените от министъра за членове на надзорния съвет Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа, а сега се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор.

За членове на управителния съвет и изпълнителни директори одобрение имат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. 

Георгиев е бил изпълнителен директор на банка "Биохим" през 90-те; по-късно е бил в управата на "Дир.БГ" и главен финансов директор на "Ален мак".

Арабаджиев е лицензиран инвестиционен консултант, бил е портфолио мениджър в ОББ и "ОББ асет мениджмънт", а после инвестиционен мениджър в застрахователя "Уника".

Третият одобрен от БНБ за член на управителния съвет е Крум Георгиев - кадър на ОББ, като е заемал позиции в риск мениджмънта на банката.