Премиерът на Северна Македония на посещение в България

Два приятелски и братски народа трябва винаги да си говорят и да търсят решение, заяви Заев в началото на визитата си

09:36 | 17 юни 2021
Обновен: 10:20 | 17 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебният министър-председател Стефан Янев ще приеме премиера на РС Македония Зоран Заев, който пристига у нас начело на официална делегация. В центъра на разговорите ще е разрешаване на въпросите свързани със започването на преговори на Скопие с Европейския съюз, пише БГНЕС.

В навечерието на визитата премиерът Стефан Янев заяви, че България няма да подкрепи преговорната рамка с РС Македония в сегашния ѝ вид. Той подчерта, че няма да направим компромиси с националния си интерес.

От своя страна в деня преди да дойде у нас Заев каза, че България е длъжна да подкрепи РСМ. През последните дни той многократно повтаряше, че откритите въпроси между двете страни могат да бъдат разрешени много бързо, единствената пречка за това е, че на власт в София е служебен кабинет, с чийто представители сега идва да преговаря.

Два приятелски и братски народа трябва винаги да си говорят и да търсят решение, заяви Заев в началото на визитата си в София.

„Решението е някъде тук, около нас. Трябва да го намерим. Всеки път се надявам разговорите да бъдат успешни, но дори и да не успеем този път пак ще направим някоя стъпка напред и ще се надяваме следващия път да успеем“, каза македонският премиер.

Заев подчерта, че трябва да се подкрепяме и да си помагаме. „Трябва да направим всичко, за да се подкрепяме и да си помагаме. Трябва да подкрепим цялостното бъдеще на Балканите, а то е в Европейския съюз“, каза още той.

„България има ясни позиции и те не са нищо непостижимо за РС Македония и спокойно може да се върви напред, обаче със сериозно и легитимно правителство, когато има такова в България“, каза заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов преди срещата на Бойко Борисов със Заев.

„Елате да говорите с България. Международният натиск няма да ви помогне“, призова Митов македонския премиер Заев.

„Който отрича историята не е прав никога, защото тя е важна за бъдещето“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при срещата си с македонския премиер Зоран Заев, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов припомни знаковата среща на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе през май 2018 г., когато той беше премиер, а България председател на Съвета на Европейския съюз.

„Тук в София, в НДК срещата на Алексис Ципрас и Зоран Заев в НДК се помни и до ден-днешен. Тогава присъстваха и канцлерът Меркел, и президентът Макрон. Довършиха се преговорите с Гърция. Това е историята. Който отрича историята не е прав никога, защото тя е важна за бъдещето“, обърна се той към Заев.

„Смятам, че ако не намерим решение, като две държави, две нации, два народа, поколения млади българи и македонци ще се мразят. Ще направим така, че няма да ни трябват инфраструктурни проекти, защото никой няма да може да премине по тях. А те са толкова важни”, смята лидерът на ГЕРБ.

Според него целта на сегашното правителство е да мине инициативата „Три морета", за да могат да дойдат „по-високи гости, от Америка". Той отправи предложение към Заев младежките организации на партиите да направят съвместен форум.

Заев също така използва участието си в срещата на върха на НАТО в Брюксел, която се проведе в понеделник, за лобиране на македонските интереси. Това бе използвано за кампания от македонските медии. Появиха се твърдения, че при среща на българския президент Румен Радев с Джо Байдън европейската интеграция на РСМ е била основна тема на техния разговор, а също така, че България е била подложена на натиск от Вашингтон.

От българското Президентство категорично отрекоха тези медийни спекулации:

„Въпросът за европейската интеграция на Република Северна Македония не е бил обсъждан по време на краткия разговор на президента Румен Радев с президента на САЩ Джо Байдън“.

Още с встъпването си в длъжност назначеният от държавния глава служебен кабинет даде ясно да се разбере, че няма да има промяна в българската позиция.

„Рамковата позиция на България за РС Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция. Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога“. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев за това ще продължи ли да се придържа служебното правителство към досегашната позиция на България за РС Македония.