Невена Стоянова: Дългосрочните наеми на ваканционни имоти са нова и силна тенденция на пазара

В новия специален проект Tech21 Bloomberg TV Bulgaria се фокусира върху иновациите и развитието в близките 10 години

12:40 | 19 април 2021
Обновен: 12:40 | 19 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Все повече българи търсят да наемат дългосрочно ваканционен дом извън пределите на големия град заради пандемията. Това коментира Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo, на дискусията Tech21 Real Estate, организирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Търсят се големи, просторни имоти, така че семействата да се преместят заедно с домашния офис, училището, детската градина в условията на пандемия, посочи тя.

Същите клиенти, които миналата година коронавирусът е накарал да наемат дългосрочно, за до 6 месеца, имот от типа „втори дом“, сега се връщат с идеята да закупят имотите, в които са пребивавали, допълни тя.

Най-търсените региони за наем на луксозен ваканционен имот за втори дом са южното Черноморие, районът около Балчик, както и зимните курорти Банско и Боровец, посочи още Невена Стоянова.

Луксозните наематели и купувачи се бяха отдръпнали от нашите места и тръгнаха по света, но се завърнаха, тъй като пътуват по-малко поради обстоятелствата. Проучванията сред наши клиенти показват, че почти 90% от тях ще продължат с този начин на живот, каза още тя.

Търсенето на имоти в Гърция – традиционна лятна дестинация за българите, не е пресъхнало заради пандемията, макар и да е по-трудно за огледи и сделки. Активност имаше и миналото лято, интересът е огромен, българите традиционно харесват Гърция, посочи Невена Стоянова. Вече се търсят големи домове, защото хората се изнасят с цялата фамилия и живеят там през целия топъл сезон.

Що се отнася до градското строителство, търсенето е за по-големи, по-просторни жилища, с прилежаща тераса или двор, така че всеки член на семейството да има достатъчно пространство, за да върши своите занимания, добави тя.

Цялото предаване можете да гледате в нашия YouTube канал тук.

Tech 21 се провежда със специалната подкрепа на Националната асоциация на строителните предприемачи, агенция за луксозни имоти Luximmo, Застрахователно акционерно дружество „Армеец“, което тази година бележи 25-ия си юбилей, иновативната платформа за инвестиции в недвижими имоти Spotifinance.com, водещия австрийски производител на топло и шумоизолационни материали Austrotherm - Austrotherm Bulgaria, домакински уреди Bosch и студио за интериорен дизайн EXTRAVAGANCE design.