Министерски съвет одобри промените в данъчното законодателство

Според промените новите изисквания за софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) няма да бъде прилаган

18:43 | 21 октомври 2020
Обновен: 18:45 | 21 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Промените в данъчното законодателство получиха одобрението на Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служа. Предстои измененията в Закона за ДДС, в чиито преходни и заключителни разпоредби са събрани всички нови текстове, да бъдат внесени в деловодството на Народното събрание, съобщава Investor.

Според промените новите изисквания за софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО), наложени от наредбата за касовите апарати – спорната Наредба Н-18, няма да бъдат прилагани. От законопроекта отпадат всички текстове, свързани с идеята за затягане на контрола върху оборотите на търговците чрез специален софтуер за управление на продажбите.

Припомняме, че в началото на годината след сериозно обществено недоволство тогавашният финансов министър Владислав Горанов отложи с 6 месеца приемането на промените в наредбата, които трябваше да влязат в сила на 31 януари тази година. В крайна сметка срокът бе изместен до края на тази година.

Наредбата създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната, а много компании вече инвестираха значителни средства, за да отговорят на изискванията.

В Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) се предвижда удължаване на срока за прилагане на данъчното облекчение, представляващо минимална помощ до 31 декември 2023 г. и данъчното облекчение, представляващо помощ за регионално развитие до 31 декември 2021 г.

Срокът за деклариране и внасяне на годишните данъци по реда на ЗКПО се променя до 30 юни, като се въвежда и начална дата 1 март. В тази връзка и с цел синхронизация на разпоредбите в закона се предлагат и промени в авансовото облагане с корпоративен данък, така че съответните разпоредби да са съвместими с новия срок за деклариране и плащане на годишния корпоративен данък.

Данъчни облекчения вече ще има и на пазара за растеж. Идеята е разпоредбите, свързани с данъчните облекчения при доходи от лихви от регурания пазар, да важат и за пазара за растеж. Мярката ще действа 5 години.

Според новите промени в Закона за доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) хората, които отдават апартаменти под наем ще декларират своите доходи при по-строги правила.

Ще има обаче и ново облекчение за физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища. Идеята е те да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията.

За да ползват данъчното облекчение, физическите лица ще трябва да обявят кои са лицата, извършили ремонта и платените им суми за труд, като по този начин придобитите от тях доходи/приходи ще излязат на светло, мотивират се от финансовото министерство. Сумата, която може да бъде приспадната, е до 2000 лв., реално облекчението е до 200 лева.

От записаното в законопроекта става ясно още, че данъчното облекчение може да се прилага и за 2020 г. с подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50.

В Закона за местните данъци и такси също се въвежда административно облекчение. При завършването на сграда вече ще се представя само удостоверение за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване. При прекратена регистрация на МПС заради износ или тотална щета няма да се дължи данък за придобиване на превозното средство.