В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

EY: България да преосмисли отношението си към данъкоплатците, за да остане атрактивна дестинация

Милен Райков, съдружник „Данъци и право“ в EY за България, Албания, Косово и Северна Македония, „В развитие“, 19.10.2020

14:33 | 19 октомври 2020
Обновен: 18:58 | 19 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

За да останем атрактивни като дестинация, трябва да преосмислим отношението си към данъкоплатците, заяви Милен Райков, съдружник „Данъци и право“ в EY за България, Албания, Косово и Северна Македония, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Райков това е въпрос на узряване на данъчната система, като той подчерта, че сега е моментът за проактивност и преосмисляне на данъчното облагане. 

"Дебатът трябва да е към какво да насочим облагането, колко ще ни струва самото събиране на данъците. В света тенденцията е за ревизии по изцяло електронен път, като по този начин се правят проверки без проверяваният да разбира". 

"Има много хора, които работят за себе си, работят дистанционно – тези хора могат да бъдат задържани тук, като бъдат създадени условия за благоприятна данъчна политика. Трябва да започнем да мислим за нови възможности, да мислим предприемчиво и да привличаме тези, които са мобилни", обясни съдружникът в EY. 

"Данъчните мерки, които предприехме не се разминават значително от тези на другите страни членки на ЕС, въпросът обаче е какви ще са последващите решения за справяне с кризата", каза още Милен Райков. 

Гостът подчерта, че България трябва да насочи вниманието си към предлагане на по-добри условия за чуждестранни инвестиции у нас, тъй като международните компании търсят добри условия и добре подготвените кадри, а не евтина работна ръка.

Райков коментира, че намаляването на ДДС за конкретни сектори е добре, че е временно, тъй като се създава предпоставка за допълнителни недоволства от други сектори.

"По интересният въпрос е дали намаленото ДДС повишава потреблението, след като то зависи от други фактори". 

Милен Райков коментира и промените в плана на ЕС за справедливо и опростено данъчно облагане, като подчерта, че сред приоритетите на ЕС са опростяване на данъците в бизнес средата, справянето с данъчни измами и използването на данъчното облагане като инструмент за неутралност по отношение на климата.

Целия разговор очаквайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие"  може да видите тук.