Васил Големански: Хората с бонови книжки имат три варианта

Номиналната стойност на спящите акции е близо 2 млрд. лева

14:35 | 18 февруари 2019
БФБ. Снимка: Олег Попов
БФБ. Снимка: Олег Попов

Около 2 млрд. лв. е номиналната стойност на спящите акции. Това казва в интервю за в. „24 часа“ Васил Големански, зам.-председател на СД на БФБ-София и управител на Централен депозитар, а думите му цитира и Investor.bg.

По думите му общият обем на акциите от масовата приватизация засяга около 2 млн. души или техните наследници.

„Собствеността за тези акции се води в Централния депозитар, при нас. Дори боновата книжка да е загубена, достатъчно е да има запис при нас за тази собственост“, коментира той. 

Запитан какви са вариантите пред хората с бонови книжки Големански казва: „Вариантите са три. Този, който нищо не е правил тогава с боновата си книжка, акциите в нея са изчезнали. Ако сте участвали в масовата приватизация, тогава имате някъде акции – било то в холдинг или директно в дружество от масовата приватизация“.

„Това може да се провери през инвестиционен посредник, където в момента справката струва нещо. Или в регистъра на Централния депозитар, където не струва нищо, като за целта трябва да имате пинкод, издаден от НАП. Или електронен подпис. Нататък пътят при двата варианта е един и същ“, обясни той.
Вижте повече на Investor.bg.