ИТН получи третия мандат и веднага го върна на президента

Мандатът на ИТН бе последната възможност да бъде съставено редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

11:10 | 28 март 2024
Обновен: 11:38 | 28 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“. Папката прие Ивайло Вълчев, но както партията му беше обявила още преди ден, тя отказа да води преговори за съставяне на правителство и той я върна празна на президента, предава БНР.

 "Реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група, най-малката, защото винаги сте имали ясна и последователна позиция", обърна се към тях държавният глава, като им обясни, че опциите са две - да реализират мандата, или да го върнат.

"Благодарим за доверието, напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с ненужните промените в Конституцията... Това мнозинство, което ги прие, е вредно. Благодарим за доверието, но през всичките тези 9 месеца ние декларирахме, че това управление е порочно, затова призовахме да се отива на избори.

Изборите са най-висшата форма на демокрация, ще задържим тази папка само още няколко секунди и ще вия върнем празна, с неизпълнен мандат, защото това е най-правилното. От тук нататък нека да решават хората", обоснова решението на ИТН Ивайло Вълчев.

На свой ред държавният глава обяви, че няма да губи повече време и още от днес започва среща с всички потенциални министър-председатели за сформирането на служебен кабинет, който да организира предсрочните парламентарни избори.

За служебен министър-председател президентът може да избира измежду: председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Мандатът на ИТН бе последната възможност да бъде съставено редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

Вчера "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ) получиха втория мандат за съставяне на правителство от президента и го върнаха веднага неизпълнен.