Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер

Партията ще има срок от 1 седмица, за да предложи състав на Министерски съвет

10:35 | 5 декември 2022
Обновен: 10:37 | 5 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ГЕРБ-СДС предложиха проф. Николай Гарбовски за премиер. Тази сутрин той прие първия проучвателен мандат от президента Румен Радев, предава Investor.bg

Проф. Габровски е началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

Президеннтът връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС.

"Очаквам в седемдневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност", заяви държавният глава.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Николай Габровски, приемайки папката с проучвателния мандат.

Габровски заяви, че ще положи усилия да предложи кабинет, който да е „по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното, за да може България по-лесно да премине през този труден исторически момент, в който се намира".

В рамките на месец след предсрочните парламентарни избори президентът проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации. Консултациите започнаха на 26 октомври с ГЕРБ-СДС, след това Румен Радев се срещна последователно с "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", „Демократична България“ и "Български възход".

"Надявам се допълнителното време, което дадох на партиите, да е било оползотворено по най-добрия начин", заяви Радев пред журналисти в петък. Преди това, по време на консултациите с "Демократична България", той изрази надежда в рамките на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат за правителство, но ако редовен кабинет не може да бъде съставен, обяви, че ще връчи последния мандат след Нова година.

Вчера лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще предложи състав на правителство. По думите му един от вариантите е да предложат неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху което ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии.

"Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ-СДС", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова тази сутрин по bTV. Според Нинова ГЕРБ-СДС няма да успеят да направят правителство. Няма декларирана подкрепа от политическите партии, така че да гарантира мнозинство. Който и да е кандидатът за премиер, смятам, че няма да получи подкрепа, заяви Нинова.

На въпрос дали „БСП за България“ ще подкрепи кабинет на „Продължаваме промяната“, Нинова коментира, че изглежда няма да се наложи, тъй като бившите им коалиционни партньори заявяват, че няма да предложат правителство.

"Правителство, предложено от ГЕРБ, няма да подкрепим под никаква форма", каза тази сутрин Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“. Той заедно с Иван Христанов и Христо Даскалов внесоха сигнал в ДАНС срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи БТА. „Следим с интерес и забава кой ще вземе мандата от ГЕРБ. Предполагам, че ще го държи доста кратко време преди да го върне неизпълнен“, коментира той.

„Многократно заявихме, че сме готови да разговаряме с всички партии по политики, които смятаме за важни за нашето общество и за нашата страна. Така че, който успее да сформира правителство в първия или третия мандат, ще разговаряме с него за политиките, които смятаме за важни за страната“, добави Лорер.

В петък представители на формациите в парламента коментираха предстоящото връчване на първия мандат.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че очакват ГЕРБ-СДС да се отнесат сериозно и да започнат сериозните разговори за съставяне на кабинет.

Според председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов ГЕРБ ще си останат с предложението за кабинет, защото няма да съберат мнозинство.

Председателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че разговор за подкрепа от ДБ на първия мандат няма абсолютно никакви предпоставки на фона на приетите промени в Изборния кодекс.

"Готови сме на диалог по конкретни политики, ако бъдем поканени на такъв", заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер има една седмица за съставяне на правителство. Ако не успее, вторият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме промяната."