Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Зелен речник: Какво е "декарбонизация"?

Христо Панчев, Грийнпийс Централна и Източно Европа,"Made in Green" 04.10.2023 г.

21:40 | 4 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Преди да обясня какво представлява декарбонизацията, нека започнем с причините за това понятие. Това са климатичните промени и крайно негативните ефекти, на които бихме били свидетели, ако не предприемем нищо. Последните 8 години са най-топлите, откакто се правят измервания. Всичко това води до екстремни проявления на времето, опустяване на места, воден стрес, засушаване, вътрешна миграция, силен социален натиск и т. н. Съответно идва и понятието "декарбонизация" - процесът, който трябва да намали до минимум и премахне парниковите газове, които ние емитираме в бита, производството, транспорта и всички сфери на живот. Това коментира Христо Панчев, Грийнпийс Централна и Източна Европа за рубриката "Зелен речник" в предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

Панчев изтъква, че всеки сектор в бизнеса би трябвало да се декарбонизира. По негови думи климатичните промени носят потенциал за глобална катастрофа, но могат да бъдат разглеждани и като най-голямата възможност за последното столетие - възможност за една нова индустриална революция, която вече се случва. Гостът признава, че в някои области декарбонизацията ще е по-трудна, отколкото в други, но възможността за подобна промяна не трябва да се изпуска. "Ще е по-трудно... Но по-страшното е да не го направим, да изпуснем възможностите на тази индустриална революция, която се развива пред очите ни, влакът да отмине и конкуренцията да е наваксала, а ние все още да сме заклещени в стари централизирани технологии като въглища и прочие. Нашите съседи ударно инвестираха последните месеци и години във вятърна енергия. Ние в България сме много назад в това отношение.", допълва Христо Панчев.

"Инвестициите се изплащат. Във всеки сектор процесът би бил различен и се правят съответните разчети. Но пак казвам, че това е изцяло в интерес на този, който инвестира."

Гостът изтъква, че процесът по декарбонизация може да се прилага и в домакинствата. Според него, за да започне да се говори за подобно действие в бита, е необходимо на първо място да се повиши енергийната ефективност.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.