Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

България е лидер в обучението на ESG специалисти

Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет и председател на Българската асоциация на КСО специалистите, Made in Green, 03.07.2023 г.

10:02 | 4 юли 2023
Автор: Милен Симеонов

Един ESG специалист трябва да извършва всички дейности в една компания, свързани с управлението на нейните процеси, касаещи екологичната и социалната й дейност и начинът, по който тя се управлява така, че да може да гарантира равнопоставеност, антикорупционни практики и честни търговски политики. Целият този набор от вътрешноорганизационни инструменти, които подпомагат компанията да се държи етично на пазара и измежду служителите си. Това каза Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет и председател на Българската асоциация на КСО специалистите, в предаването ''Made in green'' с водещ Роселина Петкова.

Според Стефанова обучението на ESG специалисти протича много дълго. В България все още няма пълна бакалавърска програма с 4-годишно образование, където успоредно да са съчетани трите стълба на устойчивост. Тя разказва, че по-голямата част от големите компаниите у нас и по-малките експортно ориентирани вече имат специалност само за ESG специалисти. Гостенката подчертава, че такива специалисти са необходими и в момента има огромен глад за тях.

ESG специалистът събира и консолидира всички мнения и изисквания от служители, клиенти и партньори. Също така следи за отпечатъка, който компанията има върху тези общности и прави една холистична стратегия.

''Повечето български компании я наричат ESG стратегия.''

Едно от основните предизвикателства на устойчивите специалисти е, че има миксираност, но няма хомогенност на знанието. В този аспект едно от вътрешните им предизвикателства е да балансират и да научат повече за това, което им липсва.

''Аз вярвам че специалистите по устойчивост са онези двигатели на промяната, които ще подпомогнат зелената икономика, заления преход, като със зелена включвам и солидарната и кръгова икономика. Днес устойчивостта не идва само защото е някакъв лукс. Не, тя е провокирана от големите проблеми, които виждаме навън. Климатичните криза е реална и е криза. Кризата, свързана с демографията е криза. Трябва да се мисли устойчиво. Затова и трябва да имаме експерти.''

Стефанова споделя, че от експертите с подобно мислене има както такива, които университетите изкарват като млади кадри, така и утвърдилите се в някоя фирма. Но най-големи желаещи са тези, които вече работят и то на висока или най-висока мениджърска позиция.

''Считам, че в България привличаме кадри. Давам пример със Стопанския факултет на СУ, където провеждаме за втора година трета международна академия, за която желаещи от 12-13 държави идват, за да се обучават при нас. И ни избират защото сме лидер.''

Целия коментар може да гледате във видеото. 

Всички гости на предаването "Made in Green" може да намерите тук.