Авиацията ще спаси красотата: търсенето на екологично гориво променя козметиката

Козметиката ще доведе до екологичния преход, защото това е първият сектор, базиран на петрол, който напълно ще се отърве от него

13:04 | 18 октомври 2021
Обновен: 16:00 | 18 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Bloomberg Plc
Bloomberg Plc

Авиацията и използването на горивото за летене създава около 2% от глобалното замърсяване в въглероден диоксид и други вредни емисии в атмосферата. Търсенето на решение за този проблем обаче е на път да се окаже положително за съвсем различен сектор – козметиката.

Процесът започва през 2008 г., когато компанията Global Bioenergies работи по прототип на машина, която може да произвежда изобутен от корен от цвекло, царевица или пшеница, вместо от изкопаеми горива, пише Bloomberg.

Изобутенът е молекула, съставена от въглерод и водород. Когато се комбинират, тези молекули образуват изододекан, химически продукт, използван главно в авиационната индустрия като компонент на самолетното гориво.

Килограм изододекан на базата на изкопаеми горива струва около 3 евро (3,48 долара), докато килограм продукт на растителна основа може да струва около 1000 евро. Това означава, че производството на растителен изододекан би било твърде скъпо, за да отговаря на нуждите на авиацията.

Така през 2015 г. основателят на Global Bioenergies – Марк Делкурт, насочва откритието към сектор, който не е по-малко масов, но в който консумацията на изододекан би била по-малка, което би направило растителното производство рентабилно – гримовете.

Изододеканът е ключов компонент на високия клас грим за продължително носене, ниша в козметичната индустрия, която представлява около една четвърт от пазара и се оценява на около 10 милиарда евро, казва Делкурт. Изододеканът е съставката, която прави грима дълготраен и водоустойчив.

Така той наема химици, специализирани в козметиката, и сключва споразумение с L'Oréal, за да може най -голямата световна компания за красота да тества продукта. Въпреки че все още мечтае да трансформира авиацията, краткосрочните цели на Делкурт се насочват към гримовете и през юни основава бранда Last, който предлага гримове, получени с екологичен изододекан.

„Козметиката ще доведе до екологичния преход, защото това е първият сектор, базиран на петрол, който напълно ще се отърве от него“, казва Делкурт. "За нас това е отправна точка."

През 2019 г. фондът за рисков капитал на L’Oréal Bold инвестира 7 милиона евро в Global Bioenergies.

Стартирането на Last makeup през юни включва 12 дълготрайни течни сенки за очи, три водоустойчиви спирали и три спирали за вежди. През септември бяха представени и 21 течни червила, като базовата им цена е 18 евро.

Продуктите са 90% на растителна основа, като изододекан, растителни восъци и производни на зехтин са основните съставки. Останалите 10% съответстват на пигменти, които все още не могат да бъдат получени от естествени източници. Опаковката е изработена от стъкло и алуминий, както и от рециклирана и рециклируема пластмаса и картон.

Следващата година Global Bioenergies иска да увеличи капацитета в завода за производство на няколко десетки тона изододекан на растителна основа. Те имат за цел да продадат част от него на други козметични компании.

„Дълготрайните продукти сега процъфтяват, отчасти защото са свързани с идеята, че се представят добре с маски“, казва Делкорт. "Години наред хората трябваше да избират между продукти с естествен произход и продукти, които се представят добре."

В малко регулирана индустрия, на практика без надзор от независими органи, такива думи като „зелено“ и „органично“ често се използват без да пораждат особен ангажимент, казва Мишел Уонг – блогър, с докторска степен в химията, който пише за науката зад продуктите за красота. По същия начин потребителите често се подвеждат да мислят, че продуктите на растителна основа имат по-ниско вредно въздействие върху околната среда.

„Има много марки, които наистина се опитват. Дали ще успеят или не, е друго нещо “, казва Уонг. „И тогава има много марки, които определено ограничават вредното влияние върху околната среда, независимо дали е планирано или не.“