Производителите на автомобили ще загубят $210 млрд. заради недостиг на чипове

Консултантската компания AlixPartners прогнозира през тази година глобалните автопроизводители да произведат със 7,7 милиона по-малко превозни средства

11:33 | 23 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на неразрешимия проблем с недостига на полупроводници се е увеличила с повече от 90%, заради който автомобилните производители с загубили $210 млрд. долара за 2021 година, пише Bloomberg.

Това е последната мрачна прогноза на консултантската компания AlixPartners, която предвижда през тази година глобалните автомобилни производители да продадат със 7,7 милиона по-малко превозни средства поради кризата с чиповете. Сумата е почти два пъти по-голяма в сравнение с предишната оценка за загуби от $3,9 милиона.

Въпреки непрекъснатите усилия за укрепване на веригата на доставки за производителите на автомобили, кризата с полупроводниците се влошава, докато запасите на производителите на автомобили и други индустрии намаляват.

„Всички запаси са изчерпани“, каза в интервю Дан Хърш, управляващ директор на звеното за автомобилни и индустриални проучвания в AlixPartners.

„В бъдеще продажбите ще пострадат. Засега те не са пострадали, защото имаше достатъчно запаси, от които да се черпи, но вече ги няма".

Производителите на автомобили започнаха да предупреждават, че проблемите се разпространяват и биха могли да намалят печалбите за третото тримесечие. Traton SE, подразделението на Volkswagen AG, беше последното, което да съобщи за проблема. Ключови центрове за доставки в Югоизточна Азия бяха засегнати от затваряне на фабрики, вследствие на разпространението на вируса. Сега са необходими рекордните 21 седмици, за да се изпълнят поръчките за чипове, а производителите на автомобили казват, че недостигът може да продължи с години.

„Със сигурност това е най-продължителният недостиг на доставки, който индустрията е виждала“, каза Хърш.

Докато запасите намаляват, цените на автомобилите са скочили до небето, достигайки рекордните 43 355 долара в САЩ през август, според изследователя Cox Automotive. Предлагането е толкова ограничено, че някои производители прибягват до наемане на автомобили, така че да имат какво да покажат в своите представителства, каза Хърш.

Недостигът на чипове започна в края на миналата година, когато автомобилните производители подцениха търсенето, тъй като пандемичните ограничения отслабват. Това е третата оценка, която AlixPartners е дала тази година за финансовото въздействие на недостига. През януари компанията прогнозира, че недостигът ще струва на индустрията $61 милиарда, а след това през май повиши очакванията до $110 милиарда.