"Четворката“ за чипове ще разшири мерките си срещу Китай

Япония, Индия, Австралия и САЩ ще свържат напредналите технологии с правата на човека

08:27 | 20 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерите на САЩ, Япония, Индия и Австралия ще се съгласят да работят за създаване на безопасна верига за доставки на полупроводници, когато се срещнат за срещата на върха на Quad във Вашингтон следващата седмица - сигнал, че четиристранният съюз, който има за цел да се противопостави на Китай в Индо-тихоокеанския регион, разширява обхвата си, съобщи Nikkei Asia.

Очаква се четирите държави да потвърдят, че „устойчивите, разнообразни и сигурни вериги за доставки на технологии за хардуер, софтуер и услуги“ са жизненоважни за техните общи национални интереси, според проекта на съвместно изявление, видян от Nikkei.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на първите разговори лице в лице между лидерите на четирите държави, известна като Quad ("четворка"). Ще участват японският премиер Йошихиде Суга, австралийският премиер Скот Морисън и индийският премиер Моди.

Документът поставя общи принципи за технологичното развитие, като смята, че „начинът, по който технологията е проектирана, разработена, управлявана и използвана, трябва да бъде оформен от нашите общи демократични ценности и зачитане на универсалните права на човека“.

Решението за излагане на такива принципи отразява загрижеността от нарастващата тенденция за използване на съвременни технологии за защита и подсилване на авторитарните режими.

Проектът на съвместното изявление не споменава конкретно Китай, което е знак за намерението на Индия да запази необвързания си статут и да избегне напредък в сътрудничеството с конкретни държави.

Въпреки това, в очевидно позоваване на предполагаемото присвояване на технологии от Китай, проектът подчертава, че „незаконният трансфер или кражба на технологии е често срещано предизвикателство, което подкопава самата основа на глобалното технологично развитие, и трябва да се вземат мерки“.

По-конкретно, Quad се стреми да "стартира съвместна инициатива за картографиране на капацитета, идентифициране на уязвимости и укрепване на сигурността на веригата на доставки за полупроводници и техните жизненоважни компоненти", се казва в документа.

САЩ и Япония представляват малко под 30% от световния капацитет за производство на чипове. Япония произвежда най-вече чипове за памет и сензори, докато САЩ е дом на компании за процесорни чипове като Intel и Qualcom.

Най-големият производител в света, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), е лидер в производствените технологии за най-модерните полупроводници. Китайските производители на чипове правят агресивни инвестиции за увеличаване на капацитета за по-широко използвани полупроводници.

Австралия и Индия нямат собствени водещи производители на чипове, но имат капацитет да допринесат за предвижданата верига на доставки. Индия, която има процъфтяваща ИТ индустрия, но силно зависи от Китай за чипове, призова за укрепване на мрежите за доставки чрез алианса Quad.

В документа се казва, че Quad се надява, че принципите за технологично развитие ще "поведат не само региона, но и света, към отговорни, отворени иновации с високи стандарти", призовавайки същите принципи да бъдат широко приети от международната общност.

„Технологиите не трябва да се използват за злонамерени дейности като авторитарно наблюдение и потисничество“, се казва в документа, като се пораждат опасения относно използването на системи за наблюдение, подкрепени от изкуствен интелект, за засилване на властта на на Китайската комунистическа партия. Някои нововъзникващи държави адаптират подобни технологии.

Нациите от Quad също ще си сътрудничат за предотвратяване на течове на технологии, които могат да повлияят пряко върху възможностите на националната сигурност.

„Напредваме в развитието на сигурни, отворени и прозрачни 5G и бъдещи мрежи“, се казва в документа.

Quad също ще работи за използване на „отворен RAN“, който позволява на телекомуникационните оператори да споделят комуникационна инфраструктура чрез свързване на оборудване с различни спецификации.

Като позволява на държави с общи демократични ценности да работят заедно при изграждането на комуникационни мрежи, Quad се надява да се противопостави на Huawei, която държи 30% от световния пазар на базови станции.

Quad е съюз на четирите демократични нации в Индо-Тихоокеанския регион, позициониран като противовес на икономическия и военен възход на Китай.