Кремъл налага нови данъци за чуждите технологични фирми

Руски съд глоби Facebook и Twitter за това, че не са изтрили съдържание, което Москва смята за незаконно

09:52 | 15 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руското правителство публикува във вторник план за налагане на нови данъци върху чуждестраннo притежаваните цифрови услуги до ноември, част от пакет от предложения, за които Москва казва, че са насочени към подпомагане на вътрешния технологичен сектор.

Предложеният данък върху чуждестранните технологични фирми е представен като част от международни усилия за договаряне на нови глобални данъчни правила за по-добро прихващане на приходите, генерирани от големите технологични компании, известни с преместването на печалбите си в юрисдикции с ниски данъци.

Заместник-министърът на финансите Алексей Сазанов заяви по-рано тази година, че големите чуждестранни цифрови компании, предоставящи услуги в Русия, трябва да се облагат с данък върху печалбата и че Москва участва в дискусии с базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Но в случая на Русия този ход идва и на фона на по-широки усилия за засилване на контрола върху интернет и популяризиране на вътрешни алтернативи на услугите, предлагани от Силициевата долина.

Русия се стреми да принуди чуждестранни фирми да отворят офиси на нейна територия и да съхраняват там личните данни на руснаци.

Други мерки, които вече влязоха в сила тази година, включват поредица от данъчни намаления за местните ИТ фирми. Последващ закон изисква смартфони, компютри и други устройства, закупени в Русия, да предлагат на потребителите предварително инсталиран руски софтуер.

Пакетът от допълнителни мерки, обявен във вторник, има за цел да увеличи търсенето на вътрешни технологии и да ускори дигиталната трансформация на части от икономиката, се казва в изявление на правителството.

Глоби за Facebook, Twitter за неизтриване на забранено съдържание

Междувременно руски съд във вторник заяви, че е глобил американските компании Facebook и Twitter за това, че не са изтрили съдържание, което Москва смята за незаконно.

Окръжният съд в Таганск заяви, че на Facebook са наложени пет глоби на обща стойност 21 милиона рубли (287 850 долара). Twitter получи две глоби на обща стойност 5 милиона рубли.

Популярното приложение за съобщения Telegram беше глобено с 9 милиона рубли, каза съдът. 

През март държавният комуникационен регулатор Роскомнадзор започна да възпрепятства скоростта на Twitter, тъй като компанията не премахваше достатъчно бързо забранения материал.

Интернет услугите са подложени на нарастващ натиск преди парламентарните избори в Русия на 17-19 септември. Роскомнадзор се опитва да блокира виртуални частни мрежи (VPN) и онлайн ресурси, свързани с критика на Кремъл Алексей Навални.

Роскомнадзор се опита да ограничи достъпа до приложение, което екипът на Навални планира да използва за организиране на тактическа или „интелигентна“ кампания за гласуване по време на изборите. Активистката мрежа на Навални беше забранена това лято по време на политически репресии.

Руската федерална служба на съдебните изпълнители заяви във вторник, че иска да принуди Google на Alphabet да изпълни съдебно разпореждане, забраняващо позоваване на израза „интелигентно гласуване“ в системата си за търсене на ключови думи, съобщи агенция Интерфакс.

Държавните съдебни изпълнители са влезли в местни офиси на Google късно в понеделник, съобщи вестник „Комерсант“, позовавайки се на свой източник.