Хизбола увеличава властта си чрез кризата в Ливан

Терористичната групировка държи контрола над храната, водата и горивото, и прави всичко възможно да спре всякаква хуманитарна помощ

18:00 | 10 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Хизбола увеличава властта си чрез кризата в Ливан

Най-основните хранителни продукти се превърнаха в политически активи в икономически опустошения Ливан. И никой не е използвал като валута петрола, млякото и хляба по начина, по който го прави подкрепяната от Иран Хизбула.

Определената от САЩ за терористична група организация, увеличава властта си, като поема повече функциите на държава, която е съсипана от срината икономика и племенни вражди. Предлагайки храна, пари и медицински услуги, на фона на широко разпространената бедност, в тази някога средно развита нация, шиитската мюсюлманска група се превърна в спасител за мнозина.

В световен мащаб влиянието на Хизбула отеква като най-мощният инструмент на Иран. В Сирия тя е загубила стотици бойци, но чрез сътрудничеството си с руските сили е получила възможност за по-софистицирани военни средства, отколкото тези, които може да приложи на други бойни полета. Групировката все още се сражава с Израел. Последната атака бешеминалия месец, но тя не причини жертви.

Критиците казват, че Хизбула печели от мизерията в Ливан, без да дава стимул на държавата да се възстанови. Така 36-годишен ливански баща на две деца, който се противопоставя на групата, но живее в една от нейните крепости, заяви, че е бил принуден да се обърне към Хизбула, за да оцелее. Роднини му осигурили карта, която дава достъп до складовете с продукти с отстъпки, които са собственост на Хизбула. Стоките са от Ливан, Сирия и Иран.

"Трябваше да го направя. Бях без работа от година и половина и съпругата ми не работи - казва мъжът, без да спомене името си от страх. "Те ви държат гладни, така че трябва да се обърнете към тях за храна."

Хизбула казва, че САЩ се опитват да настроят ливанците срещу тяхната организация, като блокират хуманитарната помощ по време на кризата, която се задълбочи преди две години, след като протестите срещу политическия елит свалиха правителството.

„Сега те (САЩ - бел. ред.) се насочиха към водата, горивата и бензина, за да притискат постепенно шиитската общност и да я настроят против Хизбула, тъй като те не могат предприемат такива действия внезапно, и това накара Хизбула да се намеси“, заяви официалният представител на групировката Мохамад Афиф. Организацията трябваше да внася храна, лекарства и гориво извън политическата система, добави той.

Създадени през 80-те години на миналия век, въоръжените сили на Хизбула сега са, според някои оценки, по-силни от ливанската армия.

Господството им е спечелено не само с оръжия, но и чрез разрастващата се мрежа от училища, медицински центрове и финансови услуги. Всичко това струва на Ливан множество инвестиции. Държавите от Сунитския залив, които се противопоставят на Иран, не искат парите им да попаднат в ръцете на Хизбула, а участието им в Йемен от името на подкрепяни от Иран бойци изостря отношенията със Саудитска Арабия.

Макар и да не се харесва на мнозина извън шиитската мюсюлманска общност, Хизбула е упълномощена от политическия си съюз с президента на Ливан Мишел Аун и председателя на парламента Набих Бери.

Без политическа алтернатива привържениците и симпатизантите на групировката няма да се обърнат срещу нея, казва Джоузеф Дахер, автор на „Хизбула: Политическата икономика на ливанската Божия партия“.

„Те искат хората от А до Я да разчитат на групата, независимо дали за бизнес, нови супермаркети или дори за образование.“

Икономическите основи на Ливан започнаха да се сриват през 2019 г. след десетилетия на корупция и лошо управление. Правителството изплати дълг от 30 милиарда долара и валутата им е загубила около 90% от стойността си спрямо долара.

Мащабен взрив миналата година в Бейрут предизвика още по-голям хаос. Трети кандидат след експлозията се опитва да събере правителство, след като предшествениците му се отказаха. Цялата политическа класа е в основата на неволите на Ливан: невъзможността да се предприемат реформи подкопава потенциалната помощ от  Международния валутен фонд.

Опитите на Запада да спре влиянието на Хизбула чрез санкции не работят без цялостна реформа на политическата система, пише Лина Хатиб от Чатъм Хаус в неотдавнашен доклад.

Бойците на Хизбула станаха дори по-богати по време на кризата, защото им се плаща в долари. Бойците с най-нисък ранг печелят повече от 15 пъти над минималната работна заплата в страната. Тъй като ситуацията се влошава, понякога дори самата групировка също се бори да осигури доставки за собствените си общности.

„Вярно е, че те имат повече пари от другите и това им дава предимство, независимо дали чрез Иран или чрез незаконни дейности“, казва Сами Надер, ръководител на изследователския център в Бейрут. „Но кризата им показа, че те не могат напълно да заменят държавата“, добави той. "Те страдат малко по-малко от другите, но това не е устойчивост."

В селата в южните центрове на Хизбула също липсват хляб, брашно, гориво и вода. Миналия месец бяха мобилизирани офицери от армията, за да регулират движението около бензиностанция в южния граничен град Бинт Джбейл, който е бастион на Хизбула. През последния ден най-малко 70 автомобила се наредиха на бензиностанцията. Когато газът свърши, хората оставиха автомобилите си паркирани на опашката до следващия ден.

„Имаме много резерви към Хизбула, разбира се“, каза един продавач в Бинт Жбейл. „Но ние продължаваме да сме благодарни за това, което са направили за нас. Нашите отношения са по-дълбоки от това."