Колкото повече, толкова повече: борбата в облаците

Бизнесът и правителствата търсят комбинация от доставчици и започват да противопоставят доставчиците един срещу друг

11:32 | 26 юли 2021
Обновен: 12:01 | 26 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много фирми вече са изморени от Amazon.com Inc и Microsoft Corp. като единствените опции, тъй като се стремят да възприемат облачните изчисления. Но IT мениджърите сега осъзнават, че имат лост в една все по-конкурентна индустрия, пишe The Wall Street Journal.

Бизнесът и правителствата търсят комбинация от доставчици и започват да противопоставят доставчиците един срещу друг, за да намалят разходите, казват ръководители на компании и анализатори. Това отваря бизнес възможности за подгласници като Google на Alphabet Inc., Oracle Corp. и International Business Machines Corp., въпреки че Amazon и Microsoft остават доминиращи и все още представляват лъвския дял от приходите в сектора.

Фирмата за отчитане на кредити Experian EXPGY започна с Amazon Web Services през 2014 г. Оттогава добави услуги от Microsoft, Google и отскоро Oracle, чиято технология е използвала исторически в собствените си центрове за данни, каза Мервин Лали, главен световен архитект в Experian.

„Повече възможности са добро нещо“, каза Лали и добави, че те създават конкурентен натиск, „от който искаме да се възползваме“.

Компании като AT&T Inc. също свързват мрежа от доставчици, включително Microsoft, Google и други.

„Виждаме все повече клиенти да приемат мулти-облачна стратегия, просто защото някои натоварвания работят по-добре или по-рентабилно на различни облаци“, каза Клей Магуйрк, изпълнителен вицепрезидент на Oracle Cloud Infrastructure.

Разходите по инфраструктура за облачни изчисления в световен мащаб са се увеличили с около 32% през миналата година до 59,2 млрд. долара, според Gartner Inc., и се очаква да достигнат 106,8 млрд. долара през 2022 г.

Ръстът в облачните разходи се ускори по време на пандемията и се очаква да помогне на Amazon и Microsoft да отчетат още един кръг от силни тримесечни приходи, когато докладват тази седмица.

Oчаква се Amazon да отчете над 30% годишен ръст в облачните продажби, когато отчете резултатите за второто тримесечие в четвъртък. Очаква се облакът на Azure на Microsoft да отбележи над 40% ръст на приходите, когато софтуерният гигант отчете приходи за четвъртото тримесечие във вторник.

Не само корпоративните купувачи преосмислят своите IT разходи. Когато Централното разузнавателно управление започна сериозен ход към облака, то подписа с AWS през 2013 г. Миналата година, когато първоначалният договор приключваше, ЦРУ заяви, че е избрала множество доставчици, за да се възползва от разширените налични облачни възможности.

Този месец Пентагонът отмени плановете си да възложи 10-милиарден 10-годишен договор на Microsoft, и заяви, че ще замени договора, известен като JEDI, с множество договори.

Джон Шърман, изпълняващ длъжността главен информационен директор на Пентагона, каза, че JEDI е разработен по времето, когато нуждите на отдела са различни, а „разговорът ни в облака е по-малко зрял“. Amazon и Microsoft ще се класират да се състезават в новия кръг, а IBM, Oracle и Google също ще бъдат привлечени да кандидатстват за потенциални оферти, каза той. Пентагонът има за цел да възложи договора през април.

Много компании са се оказали с много облаци донякъде случайно, твърдят анализатори и представители на индустрията.

Тази година 92% от компаниите са имали мулти-облачна стратегия спрямо 81% през 2018 г., според годишен доклад за индустрията, публикуван от софтуерната компания Flexera Software LLC.

Работата при различни доставчици на услуги обаче носи предизвикателства. Всеки от тях има свой собствен начин за боравене с основната технология, като съхранение или работа в мрежа, и преместването на данни между облаците може да бъде тромаво, казват служителите в бранша.

USAA, базираната в Сан Антонио компания, от години се опитва да работи в различни облачни предложения, отчасти за изграждане на устойчивост, като може да премества данни при необходимост, но установява, че това е предизвикателство, каза Майкъл Уилет, помощник вицепрезидент облачни операции в USAA.

„Всеки доставчик на облак, дори ако ви каже, че не е, се фокусира върху подписването на договора“, каза той.

Това стимулира създаването на редица нови софтуерни компании, които да предоставят инструменти за по-добро управление на приложения в различни облаци. Една от най-горещите компании за облачни услуги през последните две години е Snowflake Inc., която помага на компаниите да управляват данните си в облаци. Акциите се повишиха, когато станаха публични миналата година, въпреки че спаднаха от върховете си в края на миналата година.

„Преди две години и половина всичко беше AWS“, каза Стив Мълани, главен изпълнителен директор на Aviatrix Systems Inc., доставчик на мрежов софтуер, който помага на организациите да управляват своите облаци в множество доставчици. „Сега всички са в много облаци.“