Европейски коридор номер 11 може да свърже Източна Европа

д-р инж. Христо Грозданов, управител на Института по транспортно строителство и инфраструктура, „Бизнес страт“, 19.07.2021г.

11:56 | 19 юли 2021
Обновен: 15:56 | 21 юли 2021
Автор: Михаил Митев

Има нужда от развиване на връзките по река Дунав между България и Румъния, като част от предложения по време на форума „Три морета“ проект за реализиране на Европейски коридор номер 11. 

„Нашата идея беше тогава и така я реализирахме - да говорим конкретно, стратегически професионално за транспортната инфраструктура и транспортната свързаност, защото инициативата сама по себе си е доста политизирана. Искахме да изведем чисто експертното говорене", заяви д-р инж. Христо Грозданов, управител на Института по транспортно строителство и инфраструктура в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По време на инициативата „Три морета“ са присъствали лектори от 7 различни държави и с над 200 човека експерти. Една от основните идеи на инициативата е реализирането на Европейски коридор номер 11. Поглеждайки картата на Европейските транспортни коридори, ясно се вижда, че връзките Север-Юг, в източната част на Европейския съюз, където се намират страните участници в инициативата, липсват, смята експертът.

 

"Първо като изградени трасета, второ като пътно планиране. Когато се тръгне от Естония, от Талин, на север от Балтийско море, да се мине през Полша, Чехия, Румъния, България и на юг да се влиза в Гърция през Александруполис, където има сериозна нужда от пътнотранспортна връзка."

 

По думи на д-р инж. Грозданов, българо-румънската граница е изключително бедна на инфраструктура. Има изградени два моста с разстояние между тях 300м. В сравнение в Германия, където средното разстояние между мостовете на Дунав е 5 км., в Австрия - 11 км, а в другите държави около 20 км. Затова трябва да се започне изграждане на мостовете на р. Дунав. „Колкото повече, толкова по-добре. Идеята е, че трябва да бъдат съгласувани мостовете между двете държави.

"Самата идея е коридорът да минава през Централна България. От Александруполис, да преминава през българската граница при Миказа и оттам към Русе, до Румъния."

Не се говори с конкретика, а чисто концептуално като през Стара планина ще минава през Шипка.

Необходимо е да се изградят и други връзки, защото трябва да се мисли за реконструкция и рехабилитация за увеличаването на пропусквателността по пътя.

Финансирането на инфраструктурните проекти по инициативата „Три морета“ е чрез избран инвестиционен посредник. Създаден е и инвестиционен фонд, в който всяка от държавите членки, без две, са внесли капитал. България преди няколко месеца през Българската банка за развитие (ББР) е внесла 20 млн. евро. Това е порядъкът, който внася всяка една от държавите, с изключение на Полша, която е внесла 750 млн.. евро. Има и възможност за привличане на външни инвеститори - САЩ са обещали да инвестират 1 млрд., като до този момент са внесени около 300 млн. евро.

Бизнесът ще бъде водещата роля чрез публично частното партньорство за инициативата „Три морета“. Реализират се такива проекти с частен капитал и държавите инвестират във фонда, връщайки си вследствие инвестициите.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.