ЕЦБ ще удължи облекченията за банките до март 2022 г.

Мярката все още се нуждае от одобрение от Управителния съвет на ЕЦБ

17:13 | 16 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) възнамерява да удължи мерките за облекчаване на пандемията с девет месеца, за да гарантира, че заемодателите продължават да предоставят кредити на икономиката, пише Investor.bg

Надзорният съвет на банката планира да позволи на кредиторите да продължат да изключват депозитите, държани в централните банки, при изчисляване на техния коефициент на левъридж до март 2022 г.

Мярката все още се нуждае от одобрение от Управителния съвет на ЕЦБ, за да влезе в сила, твърдят запознати лица, пожелали анонимност пред Bloomberg.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар. Мярката, която иначе изтича на 27 юни, на практика прави банките да изглеждат по-силни и им позволява да оперират със съществуващите финансови резерви.

Позицията на ЕЦБ е в контраст с тази на нейните партньори в Швейцария и САЩ, които решиха мерките за облекчаване на съотношението на ливъридж да приключат тази година.


Решението на ЕЦБ подчертава по-силната зависимост на еврозоната от банкови заеми, а не от капиталовите пазари, като източник на корпоративно финансиране.

Европейската централна банка предоставиха на банките безпрецедентни регулаторни облекчения по време на пандемията, за да им помогнат да поемат загубите и да продължат да отпускат заеми.

Миналия месец Bloomberg съобщи, че банките лобират за удължаване на временните капиталови облекчения.


Коефициентът на ливъридж е един от двата ключови показателя за финансовата стабилност на банките. Според новите изисквания през втората половина на годината банките ще трябва да поддържат минимално ниво от 3%. Коефициентът на ливъридж на банките показва финансовото състояние на банката по отношение на нейния дълг и нейния капитал или активи.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg