Хакнатата компания JBS плати 11 млн. долара като откуп

Миналата седмица компютърните мрежи на бразилската компания JBS бяха хакнати, като временно спряха някои операции в Австралия, Канада и САЩ

11:00 | 10 юни 2021
Обновен: 11:22 | 10 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата компания за преработка на месо в света е платила еквивалент на 11 млн. долара като откуп, за да сложи край на голяма кибератака, пише BBC.

Миналата седмица компютърните мрежи на бразилската компания JBS бяха хакнати, като временно спряха някои операции в Австралия, Канада и САЩ. Съобщава се, че плащането е извършено с помощта на биткойн. Скоро след това заводът започна работа отново. JBS казва, че е било необходимо да платят откупа, за да се защитят своите клиенти.

"Това беше много трудно решение за нашата компания и за мен лично", заяви Андре Ногейра, главен изпълнителен директор на JBS USA в изявление.

Компанията добави, че е платила парите поради изтънчеността на атаката, въпреки че голяма част от заводите й остават в експлоатация. Заради кибератаката на JBS се наложи да спре работата си за един ден. Това прекъсване заплаши доставките на храни и рискува да доведе до по-високи цени на храните за потребителите.

Белият дом заяви, че зад нападението стои престъпна организация, "вероятно базирана в Русия".

Миналият месец доставката на гориво в югоизточната част на САЩ беше прекъсната в продължение на няколко дни след рамсъмуеър атака, която беше насочена към тръбопровода Colonial. Разследващите твърдят, че нападението е свързано с руска хакерска група. Colonial Pipeline потвърди, че е платил 4,4 милиона долара като откуп на отговорната кибер-престъпна банда. Американското Министерство на правосъдието е възстановило около 2,3 милиона долара.

Базираната в Бразилия компания JBS заяви, че "резултатите от предварителното разследване потвърждават, че нито една компания, клиент или служител не е била компрометирана" в хакването на нейните системи.